Hur går det på Bali?

av jstenling

Som du säkert inte har missat så pågår just nu FNs klimatmöte på Bali. Tanken är att mötet ska komma fram till hur tidplanen för förhandlingarna om Kyotoavtalets efterträdare ska se ut.

Celsias har som vanligt intressanta artiklar om konventet:
The Bali Climate Change Convention: A Gold medal event?
The state of play on the eve of the Bali summit
Dispatches from Bali, day one
Dispatches from Bali: A look on the bright side
Dispatches from Bali: The U.S./Canada/Japan blockade
Rearranging the Deck Chairs as Titanic Goes down

Tyvärr är det väl så att så länge USA inte är med på tåget så kommer Kina och Indien att streta emot. USA är det land som släpper ut mest växthusgaser, både i absoluta tal och per capita. Bushadministrationen säger nu att den accepterar att den globala uppvärmningen är verklig och att den orsakas av människan. Den är dock inte villig att binda sig vid några siffror för hur mycket utsläppen ska minskas. Sannolikt får vi vänta tills det är en ny president i Vita Huset i januari 2009 innan vi kan se någon markant omläggning av kursen från USAs sida. Om det blir på det viset så kommer något nytt avtal inte att vara förhandlat till 2009, vilket är tanken med den tidplan som Balimötet jobbar på att ta fram.

Det som känns positivt är att det verkar som att alla länder nu inser utmaningen och hotet. Förhoppningsvis kommer det att hända saker de kommande åren som gör att vi kan bryta trenden av stigande utsläpp och inleda den arbetsamma vandringen nedåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: