Exponentiell tillväxt och ändliga resursbaser

av jstenling

Titta på denna föreläsning om exponentiell tillväxt. Låt den sjunka in. Fundera på vilken konsekvens detta har för allt nyttjande av ändliga resursbaser såsom olja, kol och uran. Vad blir konsekvensen om vi överutnyttjar förnybara resurser såsom skog, jordbruksmark och fisk? En tydligare illustration av varför det tillväxtsparadigm vi lever i nu inte kommer att kunna fortsätta utan vid någon tidpunkt måste bytas mot ett paradigm som förutsätter ingen tillväxt, eller till och med negativ tillväxt är svår att hitta.

Det är detta fundamentala vi måste acceptera. Det går inte att fortsätta som vi gör nu. Låt mig säga det en gång till. Det går inte att fortsätta som vi gör nu. Vi kan fortsätta att blunda och hoppas att gud, den goda fen eller något annat ska komma och rädda oss, eller så kan vi börja det mödosamma arbetet att ändra samhällsordningen till en långsiktigt hållbar struktur. Det är dags att öppna ögonen.

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

One Trackback to “Exponentiell tillväxt och ändliga resursbaser”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: