Att flytta med miljön i åtanke

av jstenling

Vi har den senaste veckan genomfört en flytt till en större lägenhet. Redan innan vår sons födelse hade vi bestämt oss för att flytta till något större för att han skulle få ett eget rum. (Något som alla småbarnsföräldrar säkert vet är bra både för barnets och föräldrarnas nattsömn…) I vilket fall som helst så betyder en flytt ofta stora förändringar i bohaget. Nya möbler inhandlas, man går igenom alla lådor på vinden och slänger bort gammalt skräp. Det är en bra tid att fundera över sin konsumtion och hur det kommer sig att trots att man flyttar och rensar med ojämna mellanrum så är det snabbt lika många lådor med oanvända saker i förråden. Lösningen på problemet är förstås att sluta köpa på sig en massa saker.

Förra gången vi flyttade så var vi väldigt fokuserade på att allt skulle vara nytt. Vi renoverade köket och köpte i princip alla möbler nya. Den här gången så har vi försökt tänka annorlunda. Några exempel:

  • Vi funderade på att köpa nya soffor, men bestämde oss för att behålla de gamla. Vi var osäkra på om de skulle rymmas i nya vardagsrummet, men väl på plats så går det alldeles utmärkt.
  • Vi tog ner två fåtöljer från vinden som nu står i sonens rum och i gästrummet. De är inte helt nya men fina ändå. Eventuellt ska vi klä om med nytt tyg.
  • Vi har fått ett köksbord och en tredje fåtölj från min morfar.
  • Vi bestämde oss för att behålla vår gamla tvbänk och använder den nu istället som förvaringsmöbel i sonens rum.
  • Vi köpte en ny tvbänk begagnad av ett par kompisar.
  • Vi sålde våra gamla bokhyllor till ett par andra kompisar.
  • Vi sålde stereo, tv, tvspel och en del andra elektroniksaker och har ersatt detta med ett mediacenter istället. Enkelt och smidigt. Mediacentret är byggt med min gamla dator.
  • Vi har inte slängt bort något alls, det vi rensade ut har vi gett till Myrorna.

Sammantaget så köpte vi bara ett nytt soffbord, en ny matta för vardagsrummet, nya sängar (den gamla står i gästrummet), nya bokhyllor, fler lampor, några kuddar och stolar till köket.

En sak som vi kom fram till ganska snabbt är att när man är tidspressad och vill få saker färdiga så är det väldigt opraktiskt att köpa begagnade saker. Till exempel så skulle vi ha kunnat köpa begagnade bokhyllor, men det betyder väldigt mycket jobb i form av att ringa annonsörer, hämta på olika ställen och så vidare. Det blir för bökigt helt enkelt och har man pengar så är det värt att åka till IKEA och handla allt på samma gång. Här borde det finnas plats för någon entreprenör att utveckla en modell som gör det smidigare att köpa begagnade saker.

En annan sak som vi råkade ut för var att eftersom vi flyttade till ett nybyggt hus så fanns det inte någon återvinningsgård i ordningställd. Det fick till följd att vi var tvungna att slänga allt packmaterial i en byggcontainer. Detta borde Stockholmshem ha ordnat bättre.

Jag tycker att vi fann en hygglig balans mellan viljan att förnya och byta ut och faktiskt nöja sig med det vi hade sedan tidigare. Nu ska vi fortsätta att rensa ut i de flyttkartonger som innehåller saker som inte har någon plats i det nya hemmet. Det blir helt säkert fler turer till Myrorna.

2 kommentarer to “Att flytta med miljön i åtanke”

  1. Jag hoppas att ni kommer att trivas bra i er nya lägenhet.

  2. Begagnat genom entreprenör blir bara DYRT, och nöjet att leta försvinner 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: