Årskrönika 2007

av jstenling

Här är en sammanfattning av de stora händelserna på miljö- och energiområdet som jag tycker är värda att minnas från 2007. Om ni har ytterligare saker som ni tycker platsar på listan så kommentera gärna!

Klimathotet blir det nya svarta
2007 var året då den globala uppvärmningen verkligen blev det nya svarta. Inte en dag har gått utan att medierna har rapporterat om hoten. För de som jobbat med denna fråga i 10-20 år så var det säkert efterlängtat. Den enskilda individens påverkan i form av matproduktion, transporter och boende får stort genomslag.

Oljepriset nosar på $100 per fat
2007 var året då oljepriset gick från $60 i början av året för att nästan nå över $100 i december. Massmedierna började rapportera om att oljeproduktionen inte orkar hänga med efterfrågan från växande ekonomier i framförallt Asien. Höga chefer inom oljebranschen börjar också prata offentligt om att det kommer vara svårt att möta efterfrågan, inte bara på kort sikt. Även IEA byter ton i sina rapporter och börjar på sitt diplomatiska sätt varna för att situationen ser skakig ut.

Priset på jordbruksprodukter rusar vilket orsakar kritik mot biobränslen
I takt med att allt större andel av framförallt majsskörden i USA används för etanolproduktion så rusar priset på jordbruksprodukter mot nya höjder. Detta orsakar protester i utvecklingsländer som drabbas hårt av de ökade priserna för mat. Kritiken växer mot det riktiga i att den rika världen använder jordbruksprodukter för att tanka sina bilar samtidigt som fattiga i andra delar av världen drabbas av högre matpriser. Fler och fler ifrågasätter om det överhuvudtaget ger någon miljövinst att producera etanol från majs.

Downshifting blir trendigt
Alla magasin med självaktning har minst ett reportage om en familj som downshiftat. Vanligtvis representerat av en storstadsfamilj som skippat karriären för ett långsammare och enklare liv med mer tid för familj och vänner. Jag har tidigare skrivit om frivillig enkelhet som är besläktat med downshifting.

GM annonserar Chevy Volt
GM annonserar att de ska producera en PHEV (plug-in hybrid) kallad Chevy Volt med tilltänkt lansering 2010. Efter att under nittiotalet dödat sin tidigare elbil EV-1 så ser många i miljösvängen med förtjusning på GMs omsvängning. Det återstår dock fortfarande utvecklingsarbete att göra, framförallt när det gäller batterierna. Flera tillverkare har dock under året gjort stora framsteg med sina produkter.

Nya fiskekvoter för Kattegatt
EUs jordbruksministrar kommer överens om nya kvoter för fisket runt Sveriges kuster. Inte heller denna gång lyckas de få till de kvotminskningar som den samlade forskningskåren säger krävs om torsken ska räddas. Det verkar fortfarande som att ett par hundra arbetstillfällen inom fiskenäringen väger tyngre än fiskebeståndet i våra vatten.

Stora planer för vindkraft i Sverige
Alla pratar vindkraft i Sverige och några stora samarbeten annonseras. Bland annat mellan Vattenfall/Sveaskog, SCA/Statkraft och Wallenstam/Vattenfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: