Repetition av energitermer och storheter

av jstenling

För att kunna följa med i mina inlägg om energi så är det viktigt att ha koll på några energibegrepp. Här kommer en snabb repetition.

Effekt är hur snabbt man omsätter energi. Högre effekt betyder snabbare omsättning. Effekt mäts i Watt (W). En vattenkokare som har en effekt på 2 kW värmer en liter vatten dubbelt så snabbt som en som har en effekt på 1 kW.

Energiförbrukning när det gäller elektricitet mäts i kWh. Om en vattenkokare har en effekt på 1 kW och står påslagen i en timma så kommer den att förbruka 1 kWh elenergi.

För att hålla siffrorna hanterbara så använder jag mig av prefix:

kilo (k) = 1000

Mega (M) = 1000 000

Giga (G) = 1000 000 000

Tera (T) = 1000 000 000 000

1 kW är alltså 1000 W, och så vidare.

Både effekt och energiförbrukning är viktigt när man talar om vårt elnät. Vilken maximal effekt alla kraftverk kan leverera är kritiskt eftersom det är det som avgör hur mycket el vi samtidigt kan göra av med. En riktigt kall vinternatt är det av yttersta vikt att tillräcklig effekt kan levereras eftersom nätet annars kan bli överbelastat.

Energiförbrukningen handlar om hur mycket energi vi över tid kan göra av med utan att tömma alla vattenmagasin eller göra slut på allt uran i kärnkraftverken. Det måste vara balans mellan inflöde och utflöde, annars blir det problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: