Kärnkraftens vara eller icke vara

av jstenling

Det har varit mycket kärnkraft de senaste veckorna i medierna. Enligt en opinionsundersökning som DN låtit genomföra vill nästan hälften av alla svenskar att vi ska bygga nya kärnkraftreaktorer i Sverige. Jan Björklund har på debattplats i samma tidning lanserat Folkpartiets linje i kärnkraftfrågan. Reaktionerna från politiskt håll kom omedelbart. Centerpartisten Gustav Andersson hävdade om Björklunds debattartikel: ”Jan Björklund drabbad av intellektuellt sammanbrott”. Det finns ytterst få som inte har en åsikt om kärnkraft. Det är också en fråga där åsikterna är väldigt polariserade. Antingen är man för eller emot.

Förespråkarna brukar föra fram fördelar som ”kärnkraften är koldioxidfri”, ”kärnkraften är miljövänlig”, ”vi kan inte ersätta befintlig kärnkraft med vind och vatten”, ”kärnkraftel är billig”.

Motståndarna hävdar att ”uranbrytning är smutsigt och farligt”, ”kärnkraft är inte förnyelsebart”, ”se bara på Forsmark, det är uppenbart att kärnkraften inte är säker”, ”det finns ingen lösning på slutförvaret av avfallet”.

Hur ser verkligheten ut? Jag kommer under veckan att belysa kärnkraften från några olika vinklar och försöka sprida lite ljus över denna infekterade fråga från mitt perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: