Vad skulle du göra om bensinen kostade 100 kr/l?

av jstenling

(Här menar jag att oljepriset är så högt att en liter bensin kostar 100 kr. Då bensin är den oljeprodukt de flesta kommer i kontakt med har jag valt att uttrycka priset på det sättet så att det går att relatera till det.)

Det är roligt att göra tankeexperiment. Genom att göra ett antagande och fundera på konsekvenserna tvingas man att tänka utanför sina ordinarie referensramar.

Ett experiment som känns aktuellt är att anta ett bensinpris på 100 kr/l. Poängen är inte om det är rimligt att anta att bensinen inom en snar framtid kommer att kosta 100 kr/l utan att fundera på vad som skulle hända om den faktiskt gjorde det. Ingen vet riktigt hur högt bensinpriset skulle behöva vara för att tvinga fram verkliga förändringar i människors beteende, men vid 100 kr/l skulle merparten av alla i Sverige helt klart behöva ändra sina levnadsvanor av krassa ekonomiska skäl.

För mig personligen skulle ett liv med bensin som kostar 100 kr/l se ut ungefär så här:

Vi har ingen bil i familjen, vi åker kommunalt för merparten av våra transporter. En konsekvens av det höga bensinpriset skulle vara att även elektricitet skulle vara betydligt dyrare än vad det är idag. Detta beroende på att en stor del av det energibehov som idag tillgodoses med olja istället skulle tillgodoses med el. Priset för månadskortet skulle vara betydligt högre än vad det är idag. Jag kan inte säga exakt hur mycket, men några hundralappar är inte otroligt.

Vi hyr bil ibland för att transportera större saker. Jag tror inte att vi skulle minska på detta speciellt mycket då vi redan idag bara gör det när det är absolut nödvändigt. I regel är det också väldigt korta sträcker det handlar om, max några mil. Likväl skulle det vara en kännbar kostnad. Vi åker taxi ibland, ganska ofta när vi ska ut och flyga. Sannolikt skulle vi inte tycka att det var värt merkostnaden att åka taxi till flygplatsen istället för buss eller tåg.

Att flyga i den utsträckning vi gör idag skulle svida ordentligt. Vi snittar 4-6 inrikesresor per år hem till släkten i Norrland. Varje resa skulle kosta flera tusen kronor mer än vad den gör idag. Antingen skulle vi behöva minska på antalet resor, eller prioritera bort andra saker.

Vår lägenhet värms med fjärrvärme som också skulle bli mycket dyrare då fjärrvärmebolaget skulle behöva slåss om bränslet till pannorna på ett annat sätt än idag. Vi betalar inte enskilt för uppvärmningen, men bostadsbolaget skulle sannolikt installera någon typ av mätning för varje lägenhet för att låta hyresgästerna bära sin egen uppvärmningskostnad. Beroende på merkostnaden skulle vi förmodligen behöva sänka temperaturen på vintern och klä på oss mer kläder istället.

Våra matvanor skulle sannolikt förändras då kostnaden för att transportera matvaror över långa distanser skulle förändras radikalt. Även grönsaker som odlas i växthus skulle bli mycket dyrare och därför ovanligare på våra tallrikar. Mer säsongens varor och närodlat med andra ord.

Kostnaden för vår hushållsel skulle inte förändras nämnvärt då vi är delägare i ett vindkraftverk och är garanterad att köpa el för en låg kostnad.

Nästan alla områden av livet påverkas av ett högre bensinpris. Det här är bara vad jag spånade ihop på en kvart, det finns mycket mer.

Vilka förändringar skulle du behöva göra i ditt liv med ett bensinpris på 100 kr/l?

One Comment to “Vad skulle du göra om bensinen kostade 100 kr/l?”

  1. hej!
    ja, vid ett bensinpris på 100kr/liter så hade vi cyklat!
    vi bor så perfekt,nära till allt både affärer och jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: