Detta är det sjunde inlägget i min serie om boken Your Money or Your Life av Joe Dominguez och Vicki Robin. Det här inlägget handlar om bokens sjätte kapitel: The american dream – on a shoestring
Tidigare inlägg i serien:
Dina pengar eller ditt liv?
Dina pengar eller ditt liv: Introduktion
Dina pengar eller ditt liv: Steg 1 – Att sluta fred med din ekonomiska historia
Dina pengar eller ditt liv: Steg 2 – Pengar är inte vad det aldrig var
Dina pengar eller ditt liv: Steg 3 – Vart tar allt vägen?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 4 – Hur mycket är tillräckligt?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 5 – Se dina framsteg
Som i de andra inläggen sammanfattar jag texten för att försöka få med det viktigaste, men för hela läsupplevelsen måste du läsa boken.
Jag har lagt in några kommentarer i texten, dessa är kursiverade.
Nöjet av ett frugalt leverne
Det är både tråkigt och talande att det inte finns något ord i det engelska språket för att leva på toppen av förnöjsamhetskurvan.
I svenskan har vi ordet lagom som möjligtvis skulle kunna fungera för detta ändamål. När vi har lagomt mycket av något är vi på toppen av förnöjsamhet.
Att leva frugalt är att leva med balans. Vi spenderar lagomt med pengar på rätt saker. Eftersom du nu vet att pengar = livsenergi är det dåraktigt att spendera pengar på saker som du inte har glädje av och aldrig använder. Tänk på balansen när vi nu tittar på sätt att spara pengar. Vi talar inte om att leva som en asket, som en snåljåp eller helt utan bekvämligheter. Vi talar om kreativ frugalitet, ett sätt att leva där vi får maximal nytta av vår livsenergi.
Steg sex av programmet handlar om att medvetet sänka eller eliminera kostnader för att få maximal utdelning av hur du spenderar din livsenergi. Tänk på förslagen nedan som möjligheter, utnyttja de du finner lockande och strunta i resten. Kom på egna!
I boken finns det massor med tips om hur man kan spara pengar. En del är väldigt specifika för USA, exempelvis hur man kan spara pengar på sin sjukförsäkring.
Tio säkra sätt att spara pengar
1. Åk inte och shoppa.
Om du inte åker till en galleria kommer du inte att spendera pengar. När 34000 shoppare över hela USA fick frågan om de hade något specifikt ärende till gallerian svarade bara 25 ja. Shopping har blivit en nationalsport. Shopping strävar efter att fylla (men misslyckas uppenbart eftersom vi behöver göra det så ofta) en massa olika behov: som belöning, social aktivitet, antidepressant, status med mera.
2. Lev inom dina ekonomiska ramar.
Handla inte på kredit.
3. Ta hand om dina ägodelar.
Genom att underhålla dina ägodelar håller de längre och du behöver inte köpa nytt eller göra dyrbara reparationer i onödan.
4. Slit ut det.
När slet du ut någonting sist? Vi slänger varje år bort hur mycket saker som helst som är fullt funktionsdugliga. Om det inte vore för modets nycker skulle du kunna använda samma garderob under flera år.
5. Gör det själv.
Lär dig hur man lagar och underhåller saker i hemmet, då slipper du köpa hjälp av en hantverkare när det kniper.
6. Förutse dina behov.
Genom att tänka igenom vilka saker du kommer att behöva till hösten eller nästa vår kan du utnyttja realisationer och spara stora pengar. Du är också redo att slå till när en butik av någon anledning har nedsatt pris på en specifik vara du kommer att behöva i framtiden.
7. Undersök prisvärde, kvalitet, hållbarhet och återanvändbarhet.
Genom att göra upplysta köp kan du införskaffa rätt produkt till rätt pris. Att köpa högsta kvalitet kan kosta lite extra, men om produkten håller dubbelt så länge lönar det sig ofta. För saker du inte kommer att använda så ofta kanske det däremot är den billigaste produkten du ska köpa då den ändå kommer att hålla länge.
8. Köp det billigare.
Nyttja postorder, prisjämförelser på Internet, ring runt till olika handlare.
9. Köp det begagnat.
Tänk igenom din inställning till att köpa begagnade saker. Ofta går det att köpa något begagnat till ett mycket lägre pris i nästan nyskick. Tänk efter hur länge det brukar ta för något nytt att få en begagnad känsla. Är den korta tiden värd den extra kostnaden för att köpa nytt?
10. Följ de nio stegen i det här programmet.
Om du följer alla stegen i det här programmet kommer du att spara pengar, så enkelt är det.
Ytterligare sätt att spara pengar
- Betala av alla dina konsumentkrediter och kreditkort. Räntan på den typen av krediet är ofta 15-20 procent. Det är inte ovanligt att du får betala en vara tre gånger om när du köper den på avbetalning. Lockas inte av den låga månadskostnaden, det blir dyrt i längden!
- Klipp alla kreditkort förutom ett som du använder i nödfall.
- Betala kontant för alla inköp, även större som en bil. Följ denna enkla regel och du kommer eliminera skulder från ditt liv. Inte bara det, genom att inte köpa på kredit tvingas du spara ihop till det du vill köpa och när du har pengarna är det inte säkert att du längre känner något behov av prylen!
- Använd kollektivtrafiken, gå så ofta som möjligt för att göra ärenden.
- Skriv en körjournal för din bilkörning.
- Leta reda på en bra och billig bilmekaniker INNAN du behöver en.
- Välj jobb så att du kan ta dig dit från hemmet utan bil. Om det inte är möjligt, dela bil med någon kollega eller undersök om du kan distansarbeta någon eller några dagar i veckan.
- Samla ihop dina ärenden och göra alla samtidigt, då kan du köra mindre bil.
- Om du har en sommarstuga, hyr ut den när du inte är där.
- Hyr hus som inte är för uthyrning. Kör runt i stan och kolla efter tomma hus. Ring och prata med ägaren och kolla om de är villiga att hyra ut huset.
- Hyr ut oanvända rum i ditt hus.
- Flytta till ett billigare område.
- Starta ett grannsamarbete kring redskap och tjänsteutbyte.
- Låna böcker och tidningar på biblioteket istället för att köpa.
- När du handlar mat, gör en matsedel för en eller två veckor. Basera matsedeln på de erbjudanden som matbutiken har just nu. Utnyttja kuponger. Köp storpack av basvaror som mjöl, pasta, ris och annat.
- Odla dina egna grönsaker.
- Semestra närmare hemmet.
- Köp flygbiljetter väl i förväg när du vet att du ska resa ett specifikt datum.
- Åk på campingsemester.
- Bjud in till knytkalas istället för trerätters.
- Bjud in vänner på vardagsmiddag.
- Låna skivor, dvder och annat från biblioteket.
- Minska ner på utemiddagarna så att det blir något speciellt och inte en vardagsaktivitet.
Visst är många av dessa tips uppenbara, men sammantaget går det att spara en hel del om man använder sig av dem.
Nästa vecka tittar vi på steg sju: Hur värderar du din livsenergi?