Sopor: Vad slänger vi egentligen?

av jstenling

garbagecan Du kanske redan har sett den, men filmen The story of stuff berättar den skrämmande berättelsen om hur mycket av jordens resurser som förslösas varje dag. Avfallshantering utförs i det dolda vilket gör att den sammanlagda volymen av allt avfall vi producerar inte är känd av speciellt många. Även om vi går ut med en soppåse var eller varannan dag verkar just vårt bidrag inte speciellt stort, men sammanlagt handlar det om ofantliga mängder.

Trots att jag köpstoppar sedan nästan ett halvår köper vi en hel del saker för att överleva. Främst är det förstås mat, men även andra hushålls- och hygienprodukter passerar genom vårt hem med god fart. Väldigt många produkter lämnar någon typ av avfall efter sig när den är förbrukad, vanligtvis en förpackning av något slag.

Kretsloppstänkande är ett gammalt begrepp. Man kan säga att det var en bok om kretslopp som väckte mitt miljöintresse på nytt. Det var boken Kretslopp av Nils Tiberg som på ett lättfattligt sätt illustrerade hur resursflöden i dag ofta är linjära. De börjar med att material utvinns från jorden, det förädlas till en produkt som efter en tids användning slutar sitt liv på en soptipp. En självklarhet kan tyckas, men det är sällan vi reflekterar över vilka konsekvenser dessa förslösande flöden får i längden.

Kretsloppstänkandet går ut på att sluta dessa linjära flöden med hjälp av material- och energiåtervinning. Vi är ganska duktiga i Sverige på att materialåtervinna och deponering av hushållsavfall görs i liten utsträckning. Det restavfall som vi inte materialåtervinner bränns för det mesta i en panna för att bli fjärrvärme.

Men att sluta resursflödena är bara första steget mot ett miljövänligare samhälle. Nästa steg som är minst lika viktigt är att se till att det är så lite som möjligt som cirkulerar i våra återvinningsflöden. Dels kostar det energi att driva runt det hela, dels är jordens resurser begränsade vilket gör det viktigt att hushålla med dem så effektivt som möjligt.

I denna inläggsserie om sopor kommer jag systematiskt att gå igenom det avfall vi producerar i familjen. Det jag vill uppnå är följande:

  • Få klart för mig vad vi egentligen slänger bort
  • Säkerställa att vi återvinner allt avfall på ett korrekt sätt
  • Undersöka för varje vara om det finns en likvärdig som orsakar mindre avfall
  • Undersöka om det finns alternativa levnadsvanor som skulle kunna minska på avfallsmängden
  • Undersöka vilken typ av material som är bäst som avfall ur ett livscykelperspektiv

Jag föreställer mig att det kommer att bli ett skitigt jobb, men lärorikt. På måndag rensar jag soppåsen och återvinningspåsarna för att börja samla in data om hur vår nuvarande avfallssituation ser ut.

Trevlig helg!

2 kommentarer to “Sopor: Vad slänger vi egentligen?”

  1. Det här låter jättespännande och viktigt, följer din blogg med stort intresse!

  2. Puh, ja. Det finns alldeles för stora möjligheter att vara ett sopsvin. Även om jag försöker ”sköta mej” så fallerar det allt ibland. Ska bli intressant att se vad du kommer fram till i påsarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: