Världen blir större igen

av jstenling

I takt med att oljepriset pressas uppåt blir det dyrare med långväga transporter. Paul Krugman citerar en studie:

[D]oubling transport costs from their median value … reduces trade volumes by 45%. Moving from the median value of transport costs to the 75th percentile … cuts trade volumes by two-thirds.

Med en snabb överslagsräkning kommer han fram till att med nuvarande oljepris kommer handeln mellan länder att minska med 17 procent. Vmed lågt förädlingsvärde som är tunga och tar stor plats kommer att försvinna ur handelsflödena först. Det kan också bli kännbart för industrier som utlokaliserat delar av sin produktion  till länder i Asien när deras beräkningar för transportkostnaden plötsligt inte stämmer.

I samma inlägg skriver Krugman om hur vissa flygbolag slutat med långa direktflygningar. Anledningen är att om man ska flyga exempelvis New York – Singapore går en stor del av bränslet åt till att transportera bränslet som ska ta en hela vägen fram. Med mellanlandningar för att tanka tar det längre tid, men det blir billigare.

Vi kommer säkert att se mer av detta framöver. I takt med att transportkostnaderna stiger kommer fler varor att produceras lokalt och långa resor kommer att bli mycket dyrare. Till gagn för miljön förstås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: