Sopor: Förändringarna börjar

av jstenling

garbagecan Imorgon är det dags för genomgången av soporna som vi har producerat under veckan. Den enda påse som blivit full hittills är blöjpåsen, vilket också osökt för mig in på ett av ämnena för det här inlägget.

Tygblöjor
Alla föräldrar med blöjbarn vet hur mycket sopor det blir av engångsblöjor. Jag har stört mig på detta sedan sonen var nyfödd, men inte riktigt orkat ta tag i att få till stånd en förändring. För någon månad sedan beställde jag dock ett prova-på-paket med Imse Vimse tygblöjor. Första försöket slutade i en helt nedkissad säng, men efter det har det faktiskt gått bra.

 
 Formsydd blöja som ligger mot kroppen.


Blöjbyxa som fungerar som fuktspärr.

Ska man bara använda tygblöjor behövs förstås mer än ett exemplar av varje. I sann köpstoppsanda finkammade jag blocket efter begagnat. Jag fick napp på ett paket med 15 st formsydda blöjor, 25 vikblöjor och 9 st blöjbyxor i olika storlekar. Allt för 600 kr + frakt. Skicket var utmärkt med bara ett fåtal synliga fläckar och allt kändes fräscht. Till att börja med kommer vi att använda tygblöjorna på dagen, men jag ska även prova en natt för att se hur det fungerar.

Dagstidningen
Den andra förändringen vi har gjort, delvis för att minska på mängden sopor, är att vi på prov inte förnyat vår tidningsprenumeration. En dagstidning innebär otroligt mycket papper som ska bäras till återvinningen varje vecka. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vår papperskonsumtion. Hittills saknar jag inte tidningen på vardagarna, men på helgen gör jag det vid frukostbordet.

Med dessa två förändringar har vi minskat ned på mängden sopor i familjen med säkert 50-100 kg per år.

2 kommentarer to “Sopor: Förändringarna börjar”

  1. När min dotter var liten körde jag med den typen av tygblöjor som man viker själv och ett par blöjbyxor utanpå. Det var billigt och praktiskt och funkade bra. Formsydda fanns inte då. Använde dock engångsblöjor då man skulle ut nån längre sväng för de ”sväljer” mer helt enkelt. Och vi hade soptömning 6 ggr/år.

  2. Vi hade Imse Vimses formsydda blöjor till våra barn, men de fick använda pappersblöjor på natten det första året. De kissade så mycket under nätterna då att de fick hudirrationer av de våta blöjorna. Däremot fick de ha tygblöjor nattetid när de blev lite större och inte kissade så ofta. Lilltjejen slutade med blöja på natten nästan direkt när vi bytte till tygblöja även då. Det är en intressat tanke: att tygblöjor får barn att sluta använda blöjor tidigare. Vad är snittet på idag? Femåringar går runt med blöja! Mina flickor slutade båda två före två års ålder och vad jag vet är inte det ovanligt bland barn som använder tygblöjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: