Dina pengar eller ditt liv: Steg 8 – Korspunkten

av jstenling

Detta är det tolfte inlägget i min serie om boken Your Money or Your Life av Joe Dominguez och Vicki Robin. Det här inlägget handlar om bokens åttonde kapitel: The crossover point

Tidigare inlägg i serien:
Dina pengar eller ditt liv?
Dina pengar eller ditt liv: Introduktion
Dina pengar eller ditt liv: Steg 1 – Att sluta fred med din ekonomiska historia
Dina pengar eller ditt liv: Steg 2 – Pengar är inte vad det aldrig var
Dina pengar eller ditt liv: Steg 3 – Vart tar allt vägen?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 4 – Hur mycket är tillräckligt?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 5 – Se dina framsteg
Dina pengar eller ditt liv: Steg 6 – Spara pengar
Dina pengar eller ditt liv: Annat på nätet om boken
Dina pengar eller ditt liv: Steg 7 – Hur värderar du din livsenergi?
Månadstabellen avslöjar: Äta ute – ett dyrt sätt att umgås

Korspunkten – Guldskatten vid grafens slut
Genom att göra steg ett till sju kommer du obevekligen att röra dig mot FI. Du kommer att uppnå Finansiell Intelligens, förmågan att ta ett steg tillbaka från dina antagande och känslor om pengar och observera dem objektivt. Du kommer veta hur mycket du har, hur mycket du spenderar och hur mycket av din livsenergi du investerar i de olika aspekterna av din livsstil. Genom att göra de första sju stegen kommer du också att öka din Finansiella Integritet. Hur du hanterar pengar blir mer integrerat i resten av ditt liv och i enlighet med dina värderingar.

Dessa förändringar kan i sig leda till en stor ökning av ditt Finansiella Oberoende. Dina utgifter går ner, dina inkomster upp, dina skulder försvinner och dina besparingar ökar. Med steg åtta öppnar sig möjligheten att bli helt Finansiellt Oberoende. Steg åtta visar hur du kan lämna lönearbete bakom dig, kanske tidigare än du tror.

I steg fem visade vi grafen med inkomster och utgifter.


Bilden från The Simple Dollar

Avståndet mellan inkomster och utgifter utgör det exempelpersonen sparar varje månad.

Sparande kontra kapital
Sparar är något man normalt gör för att ha en buffert om något oförutsett skulle hända, eller till något specifikt ändamål. En ny bil, en resa eller kontantinsatsen till ett hus. Kapital är pengar som arbetar åt dig, som genererar en inkomst lika säkert som ditt jobb genererar en lön. Poängen här är att du måste börja se ditt sparande som kapital som ska förränta sig och inte som något som ska konsumeras upp.

Kapital och korspunkten
Ditt totala kapital är helt enkelt alla pengar du har som du inte planerar att spendera. Genom att multiplicera ditt kapital med den långa riskfria räntan och dela med tolv får du din månatliga kapitalinkomst.

(kapital x långa riskfria räntan) / 12 = månatlig kapitalinkomst

Om du exempelvis har 100 000 kr i kapital och den långa riskfria räntan är 6 procent ser uträkningen ut så här:

(100 000 x 0,06) / 12 = 500

Din månatliga kapitalinkomst är alltså 500 kr. Det är pengar du kan spendera utan att ditt kapital på 100 000 kr minskar.

Genom att göra denna beräkning varje månad och lägga till hur mycket du sparat den månaden ser du hur din kapitalinkomst växer för varje månad som går. Om du exempelvis sparar 5000 kr nästa månad ser beräkningen ut så här:

(105 000 x 0,06) / 12 = 525

Nästa månad kommer du alltså att få 525 kr i kapitalinkomst. Genom att rita in dessa siffror på en tredje linje i din graf ser du hur din kapitalinkomst ökar över tiden.


Bilden från The Simple Dollar

Den gröna linjen längst ner på grafen är kapitalinkomsten. Den ser inte mycket ut för världen. Men om vi ökar på tidsskalan lite ser det helt annorlunda ut.


Bilden från The Simple Dollar

Korspunkten är när linjen för kapitalinkomsten korsar utgiftslinjen. Den dagen tjänar du tillräckligt på ditt kapital för att täcka dina löpande utgifter. Du är ej längre beroende av att lönearbeta för att klara ditt uppehälle. I exemplet ovan tar det 25 år att nå korspunkten. Hur länge det tar beror självklart på från vilket läge du startar och hur dina inkomster och utgifter utvecklas. Sannolikt skulle det kunna inträffa väldigt mycket snabbare än vad du själv tror, bara du följer det här programmet noggrannt.

Du kan sluta att lönearbeta innan pensionen
Vad det här betyder är att om du vill kan du sluta lönearbeta innan du går i pension. Det betyder inte att du måste göra det, men du kan om du vill. Vad skulle du göra om du inte behövde lönearbeta för ditt uppehälle? Budskapet som grafen ovan presenterar är att du bara behöver arbeta en tidsbestämt antal år. Hur många påverkar du i stor utsträckning själv, men det är inte nödvändigt att jobba till pensionen.

Nästa vecka tittar vi på det nionde och sista steget i programmet.

One Comment to “Dina pengar eller ditt liv: Steg 8 – Korspunkten”

  1. Önskemål, kan du inte ha YMOYL som kategori/tag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: