Framtidens energikällor

av jstenling

The Economist har i det senaste numret en specialrapport om framtidens energi som är väl värd att läsa. Specialrapporten innehåller en genomgång av statusen vad gäller olika alternativa energikällor och ger en bra bild av var vi står idag.

Jag har tidigare skrivit om plug-in hybrider. Ett potentiellt problem med de kommande bilarna är att de har litiumjonbatterier. Litium är en gansla ovanlig metall som i dagsläget utvinns huvudsakligen på två ställen i världen. Ett i USA och ett i ett område i Anderna som delas av Chile, Argentina och Bolivia. Om bilar med litiumjonbatterier skulle börja säljas i stor skala är det oklart om det skulle gå att producera tillräckligt mycket litium för att tillgodose efterfrågan. Av den anledningen var det mycket intressant att läsa om Dr. Ceder  på MIT som har gjort ett program som kan analysera alla kända ämnen som skulle kunna lämpa sig för batterier. Litiumjon kommer inte att vara den enda eller slutgiltiga lösningen på batteriproblemet, vi kommer att se mycket innovation på det området de kommande decennierna.

Läs rapporten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: