Hur ser semesterplanerna ut?

av jstenling

Nordea har låtit Synovate genomföra en undersökning av hur svenskarnas semesterplaner ser ut.

Det genomsnittliga beloppet för sommarsemestern är i år 12.800 kronor per hushåll, vilket är 12 procent lägre än förra året om man tar hänsyn till inflationen. Billigare semester samt sämre ekonomi anges som anledning till att man tänker sig spendera mindre pengar i år. De som planerar en Europasemester beräknar kostnaderna till runt 19.100 kronor och de som planerar att resa ännu längre bort beräknar att lägga 29.400 kronor på sin semester.

Många som har de ekonomiska möjligheterna lägger stora pengar varje år på att semestra utomlands med familjen.  I själva begreppet semester ryms många saker. Avkoppling, omväxling, värme, gemenskap. I många familjer är vardagen så full av arbete och aktiviteter att semestern är den enda långa sammanhängande perioden av familjesamvaro som året bjuder på.

Men det skulle inte behöva vara på det viset. Ett alternativt sätt att använda pengarna skulle vara att istället ta tjänstledigt en månad varje år. Genom att lära sig att koppla av hemma och upptäcka närområdet skulle tiden med familjen i ett slag kunna fördubblas utan ekonomiska konsekvenser. Det skulle kräva en ändrad inställning till vad semester innebär och minska på möjligheterna att berätta för vänner och bekanta om de storslagna upplevelserna från utlandsvistelsen. Men kanske är det viktigare att tillbringa mer tid med de riktigt nära än två veckor på en strand i Phuket?

2 kommentarer to “Hur ser semesterplanerna ut?”

  1. Att dra ner på resandet (framför allt flygresorn) är det jag ”kämpar” mest med. För jag vill åka tillbaka till USa, jag skulle vilja besöka Australien och det finns mycket kvar att se Kina. Åland och några dagar o Sthlm kommer att bli jättebra men det är inte samma sak. Speciellt inte om det är vänner som bor utomlands som man vill hälsa på.

  2. http://seat61.com/
    Här har du tips på hur du reser till USA , Australien och Asien utan att flyga! Det man behöver är tid och pengar men man kan satsa lite på sådant kanske och spara en flygresa, det är alltid en början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: