DNs klimatkalkylator återuppstår!

av jstenling

Jag antar att det har med det stundande klimatmötet i Köpenhamn att göra: DNs klimatkalkylator har återvänt! Jag har skrivit om denna typ av kalkylatorer tidigare och tog mig nu tid att göra om testet. Resultatet blev följande:

På rätt väg

Du orsakar mindre utsläpp än den genomsnittliga världsmedborgaren. På sikt måste du sänka nivån ännu mer.

Tips på hur du kan minska dina utsläpp

Ditt resultat:
3.3 ton växthusgaser / år


0.5 ton växthusgaser / år


2 ton växthusgaser / år


0.8 ton växthusgaser / år

Det är otroligt att mina 10-15 flygtimmar står för en så stor del av mina utsläpp. Jag kan fortsätta och äta ännu mer vegetariskt, men det absolut enklaste för att få ner mina utsläpp är att dra ner på flygandet. Tyvärr är det så att en stor del av flyget handlar om ”familjemil”, dvs resor hem till mina föräldrar och min syster i Norrbotten. Tydlig intressekonflikt…

DNs test är väldigt inriktat på ”bilen, biffen och bostaden” och tar inte alls upp övriga konsumtionsmönster som såklart också påverkar dina utsläpp. Jag tror att min verkliga nivå ligger högre än 3,3 ton / år. Likväl ger det en fingervisning om var jag ligger på skalan.

Gör testet själv och se hur du ligger till!

Uppdatering

Jag hittade Klimatkontot som verkar bygga på samma grundmaterial som DNs kalkylator (IVL) men är betydligt utförligare. Där fick jag följande resultat:

Mina CO2e utsläpp

Bostad
Bostad
5 av 5
1.7 ton CO2e

Resor
Resor
7 av 7
2.3 ton CO2e

Mat
Mat
5 av 5
1.3 ton CO2e

Övrigt
Övrigt
2 av 2
0.0 ton CO2e

Jag släpper totalt ut 5.2 ton CO2e.

Tror att detta värde tyvärr är mer realistiskt än det DNs kalkylator kommer fram till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: