Bilkramare är vi allihopa?

av jstenling

Jag satte morgonkaffet i vrångstrupen när jag igår läste fredagens SvD huvudledare “Att röra sig fritt är att vara människa”. Ledaren handlar om avsnittet av Uppdrag Granskning som sändes den andra december.

Bilåkandet identifierades som ett av de allvarligaste miljöhoten. Det är en åsikt som blir alltmer populär. Därmed kommer även fler och fler politiska förslag som syftar till att inskränka bilismen. Även resande i allmänhet ska försvåras. Men någon som faktiskt har modet att hålla emot och vill nyansera debatten är miljöminister Andreas Carlgren.

I Uppdrag granskning gjorde han klart att resande i grunden är någonting gott. Problemet är inte att människor tar bilen. Det är bilparken som är omodern. Men eftersom tekniken utvecklas går det bra att fortsätta bygga vägar som underlättar framkomsten, trots att till exempel Vägverket vill halvera trafiken.

[…]

Men inte bara Carlgren drar en lans för resandet. Tankesmedjan Timbro lanserar i dagarna pamfletten Far och flyg! Hur resor förändrar världen, skriven av Maria Rankka, Anders Ydstedt och Fredrik Johansson.

Det är ett principiellt försvar för fri rörlighet. Mobiliteten, skriver författarna, är en omistlig del av det öppna samhället, den civiliserade kulturen. Och att röra på sig är en inte helt obetydlig del av vad det innebär att vara människa.

Det är ganska vanligt att se denna typ av argumentation och jag hade tänkt skriva ett långt inlägg för att reda ut varför det inte fungerar att ha detta synsätt om vi menar allvar med pratet om hållbar utveckling. Som tur är har Ljungberg skrivit ett inlägg som på pricken stämmer överens med vad jag själv tycker så jag länkar till det istället!

Jag förstår mig inte heller på Andreas Carlgren. Menar han verkligen allvar med det han säger eller är hans position i regeringen så svag att han inte tillåts ha en högre svansföring i miljöfrågorna? Finns det några borgerliga politiker som har en vettig syn på miljöpolitik?

Jag har inte sett avsnittet av Uppdrag Granskning som debatten handlar om. Jag tror inte det är bra för blodtrycket att göra det, vi får se…

3 kommentarer to “Bilkramare är vi allihopa?”

  1. Va…? Alltså… Man upphör aldrig att förvånas. Tyvärr.

  2. De här uttalandena får mig att tänka på ”Den amerikanska livsstilen är inte förhandlingsbar”
    Nej, människor är tydligen inte beredda att avstå från någonting även om jorden går under på kuppen.

    Ps. Jag är på sätt och vis glad att få veta att jag inte är den enda som blir sådär heligt, sjusärdeles kanonilsken.

  3. Bra skrivet (både av dig och Ljungberg)!

    Ja det är viktigt att kunna röra sig fritt. MEN största friheten för mig, och säkert många andra, är att kunna komma fram lätt och smidigt till fots eller cykel utan alltför långa omvägar, kombinerat med välutbyggd kollektivtrafik för längre sträckor, så att jag SLIPPER använda bil för att ta mig runt. Denna typ av frihet verkar väga lätt när stadsplanerarna får bestämma. Varför är det så självklart för många att frihet=bilåkande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: