Vitvarors livslängd

av jstenling

Som undersökning inför ett inlägg jag jobbar på om hållbar konsumtion i köket skickade jag följande brev till Electrolux, Cylinda, Bosch, Miele, Whirlpool och Upo:

Hej!

Jag undrar vilken livslängd ni konstruerar era produkter för att ha? Jag tänker främst på kyl-, frys-, tvätt och diskmaskiner. Hur länge ska en maskin från er hålla enligt er mening?

Jag undrar också om ni vid konstruktionen tar hänsyn till att det ska vara enkelt att byta de slitdelar som vanligen går sönder när maskinen börjar ha några år på nacken?

Slutligen undrar jag hur länge ni tillhandahåller reservdelar till era produkter efter det att produkten slutats säljas?

Tack på förhand!

Hälsningar
Jonas

Miele är den enda leverantör som aktivt framför livslängd som ett säljargument på webben och i sin produktinformation. (Se här och här.)

Av alla leverantörer var det bara Whirlpool, Electrolux och Upo (Asko Appliances AB) som svarade.

Whirlpool:

Hej och tack för ditt mail
Man kan inte säga något generellt för alla produkter rakt av. Normalt för kyl/frys är ca 10-12 år, tvätt och disk är specificerade i antal tvättar/diskar. Detta beror ju då helt på hur mycket och hur ofta du använder maskinen, är man ett ensamhushåll så blir det ju inte samma slitage som hos en familj med både vuxna och barn

Vi strävar efter att ha resrevdelar under en 10 års period, sen kan det av olika anledningar finnas kortare eller längre tid. Behöver man service så har vi auktoriserade servicefirmor runt om i landet som är kunniga och som man kan kontakta om man skulle få något problem

Electrolux:

Hej och tack för ert mail.

En kyl/frys har en medellivslängd på 10-15 år och disk/tvättmaskiner har en medellivslängd på 8-12 år.

Om man kan byta delar eller ej beror på hur pass kunning man är på service av vitvaror. Vi har sprängskisser på våra produkter att ladda hem via hemsidan.

Hur länge det finns reservdelar är olika men vi har däremot inget krav att hålla reservdelar i lager. Vissa produkter finns det reservdelar till fastän de är 40 år gamla och vissa produkter finns det inte reservelar till fastän de kanske är 8 år gamla.

Från Upo (Asko Appliances AB) fick jag ett längre svar från en produktchef:

Hej Jonas,

Jag förstår din fråga och har även sett på din blogg.

Svaret på din fråga är inte helt enkelt då vi som konsumenter också tar ett aktivt beslut om vad vi vill spendera våra pengar på; många billiga prylar eller färre hållbara prylar.En annan frågeställning är; vad har man råd med i den livssituation man befinner sig i.

Hur lång livslängd en produkt har är i de flesta fall förknippat med priset för varan, om man jämför ungefär samma teknik, men även design och trender osv.

Lågpris. Ex. tvättmaskin ca.pris: 1990:- – 3490:-.
Det finns produkter som på marknaden som håller några år, men som kostar väldigt lite, troligen så finns det inte heller någon ordentlig reservdelsförsörjning heller då en snitt reparation med material och arbete kostar runt 2000:-, har du då köpt en maskin för samma pengar så reparerar du troligen inte maskinen. Däremot använder man den nog så länge den fungerar.

Mellanpris. Ex. tvättmaskin Capris: 3990:- – 6990:-.
Dessa produkter håller nog runt tio år, med en fungerande eftermarknad. Även här ställs nog kostnaden för en reparation efter 5-6 år i relation till att köpa en ny produkt, då en reparation är kostsam i förhållande till varans värde vid tidpunkten.

Premium. Ex. tvättmaskin Capris: 7000:- – uppåt.
Dessa varor är dyra, men har en livslängd som generellt är både 15 och 20 år. Man kan nog som konsument tänka sig att reparera maskinerna betydligt längre innan man beslutar sig för att köpa en ny.

En annan sak som också har med livscykeln är hållbar design, då det som du köper idag ska du stå ut med att titta på om 10, 15 eller 20 år. En diskret och tidlös design håller troligen längre över tid än mycket annat.

Som du också kanske vet så har vitvarubranschen sedan många år en fungerande returhantering av uttjänta produkter, där konsumenten kan lämna en uttjänt vara på avfallsstationerna där de samlas ihop för att gå till en hållbar återvinning av materialen via El-kretsen. Från början frivillig, nu övervakad av naturvårdsverket.

Hur länge har du haft dina vitvaror hemma? Om du nyligen bytt något, var det på grund av att den gamla gick sönder eller för att den började kännas lite sliten? Fler reflektioner kring detta i nästa inlägg.

12 kommentarer to “Vitvarors livslängd”

 1. Vår kyl är från 1991, det tycker jag är imponerade, men den sjunger nog på sista versen, låter lite väl mycket nu…
  Tvätt och disk cirka 7-8 år, byttes när de la av.
  Spisen är drygt 16år och känns fortfarande bra och fräsch. Mikron säkert oxå 15, men den används sällan.

 2. Spis, mikro och ugn från -89, kylfrys, diskmaskin och tvättmaskin från -03. Allt fungerar fint nu, spisen var det fel på i våras men den gick som tur var att reparera, och vi behåller det vi har tills det inte fungerar längre.

 3. Intressant! Själv har jag känslan av att gamla varor håller bättre. Vår spis är t.ex. från 1975 och är hel sånär som på den lampa som indikerar att den är igång. Den gick sönder förra året. När vi bodde i lägenhet hade vi en spis från 60-talet. Lite långsam, mn fungerande.

  Vi bytte ut kyl och frys för ett par år sedan efter att ha sett hur de gamla såg ut bakom. De var nog också från 70-talet och vi var oroliga för hur jobbigt det skulle bli om de gick sönder (eller ännu värre – fattade eld). Vi köpte istället några med ett par år på nacken skitbilligt på Blocket. De hade ratats vid renovering. På samma ställe hittade vi en bra diskmaskin när vi kände att vi ville skaffa det.

  Det jag ibland funderar över är hur gamla vitvaror som är miljömässigt okej att använda. Var går gränsen för att det är bättre att köpa nytt? De gamla är ju sämre ur energisynpunkt.

 4. Har genomgående köpt vitvaror av hög kvalitet (modeller i premiumklass men ej lyxmodeller) med tidlös design (vit front, inga krusiduller) när de befintliga slutat fungera. Räknar med att behålla dem tills de går sönder.

 5. Jag vet faktiskt inte säkert.
  Jag flyttade in i min lägenhet 2003 och jag vill minnas att jag fick uppgift om att köket var från 1997, så jag gissar att vitvarorna är köpta -97.

  Kyl / frys fungerar bra (brummar ibland) spisen tycker jag är ruggigt bra för den är snabb.
  Nackdel möjligen att det bara har tre plattor.

  Jag byter inte så länge de funkar. Såvida inte spisen skulle bli så långsam i uppvärmningen att det inte är rimligt. Men då får man väl anse den vara slut kanske.

 6. Byter ut min 10-år gamla diskmaskin på grund av att plastdetaljer börjar spricka. Jag hade inte gjort det annars..Satsar på en modell i rostfitt och ratar plast maskiner hädanefter. Gäller även min hushållsassistent .

 7. Intressant, jag googlade just för att själv skriva ett inlägg om detta. Det var nämligen så att jag pratade med mina vänner, en tre-barnsfamilj. De hade just köpt en ny tvättmaskin eftersom deras 4 år gamla tvättmaskin (en Electrolux) gått sönder. Det chockade mig! Visst de har mer tvätt än de flesta men ändå.

  Visst verkar det som om hållbarheten och livslängden på vitvaror har försämrats. Mina föräldrar köpte en tvättmaskin (toppmatad Cylinda) 1970, den ställdes undan efter en flytt -76 (mina föräldrar slänger ogärna något) sedan kom den till användning i sommarstugan när den fick nytt badrum -85 och användes varje sommar, några slangar och gummidetaljer byttes ut. Det som slutligen tog knäcken på den var en kräkande bebis sommaren 2004.

 8. Whirlpool tvättmaskin köpt nov 2009 och helt trasig nu. Jätte-missnöjd!!! Kommer aldrig köpa Whirlpool pånytt!

 9. Har en Siemens tvättmaskin som precis börjat skramla och slå vid centrifugering. Någonting har släppt som normalt håller trumman på plats. Maskinen fyllde 4 år i april. Vi är förvisso ett hushåll med två barn, men jag tycker det är för dåligt! Har fått rådet att köpa ny eftersom en reparation är för dyr och osäker.

 10. Har just nu det mesta av Miele. Tvättmaskin och micro är det enda som inte är det. Tvättmaskinen av märket Cylinda är kanske 8-10 år, och hela trumman hängde sig på sniskan just idag, och skramlade som bara den. Men lyckades laga det. Mieleprodukterna bara tuffar på. Har haft just Miele diskmaskin tidigare i 22-års tid, och då var den inte helt slut än. Men fick ett bra erbjudande på en nyare Miele, som jag inte kunde motstå. Visst, dom kostar mer än andra vitvaror. Men så håller dom dubbelt längre också. Speciellt idag.

 11. Hej Vi har köpt en kyl/frys Fabrikat Miele för fyra år sedan den gick sönder efter ett år stod bara och larmade och höll inte temperaturen.
  Miele var bra och bytte hela kyl/frysen till en ny.
  Den höll i tre år och började larma igen. Miele kom och serviceteknikern koppade in sin utrustning för att mäta kompressortrycket.
  Den var låg och kompressorn behövde bytas för 6000. Nr han koppade ur gick de fel han släppte ut köldmediet.
  Jag jobbar med vvs så jag kan även en del kyla.Så när tekniker sade att röret sprack så kontrollerade jag det efter dom gått
  där var ingen spricka i köldmedieröret.

  Miele vägrade stå för misstaget av teknikern, försäkringsbolaget vägrade betala något för att det var Miele som
  orsakat totalhaveriet.

  Så vi köpte Electrolux med 5 års garanti den höll fyra månader så fick ett kretskort bytas.

  Nu i veckan gick Miele diskmaskinen sönder efter fyra år, översvämningsskyddet larmar.

  Har tappat tron på vitvarutillverkarna dom gör produkter som försäkringsbolagen betalar både två och tre gånger.

  Mats

  Citera

  Multi

  • Hej,
   MIELE är helt överreklamerat, Vi köpe kyl och frys från miele redan första dagen larmade frysen.delar byttes på garantin.efter drygt 8 år havererade den igen,fick till följd att allt i frysen förstördes,fick ej kasta p.g.a. att försäkringsbolaget (IF) skulle verifiera innehållet efter en vecka kom servicetekniker från miele för att konstatera att innehållet stämde och var RIKTIGT förstört.Uttalande från miele kontor var att deras produkter skulle hålla 20år med ett service tillfälle,påpekade att deras tillfälle inträffade redan första dagen. Nej miele har ingen bättre kvalitet än någon annan och försvarar ej det nästan dubbla priset på motsvarande produkt.

   Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: