Årets vaneförändring – somna tidigare

av jstenling

Jul- och nyårshelgerna har varit rogivande och bjudit på välbehövlig vila och kontemplation. Sedan några år tillbaka ger jag inga nyårslöften. Jag väljer istället att fokusera på en vaneförändring, något i mitt beteende jag vill förändra. Eftersom det ofta handlar om väl inarbetade vanor tar det lång tid att nå resultat, men genom att fokusera på en sak i taget går det att ändra sitt beteende med tiden. Förra året inledde jag med en månadslång digital sabbat för att försöka förändra mitt Internetanvändande. Jag jobbade sedan vidare med detta under 2011 och tycker idag att jag har kommit en bra bit på vägen.

I år kommer jag fokusera på att somna tidigare. Jag har alltid suttit uppe ganska länge på kvällarna. Ofta sitter jag framför datorn. Sen jag fick barn har det blivit lite lättare att komma i säng. Vetskapen om att natten och morgonen kan bli lite hur som helst gör det mer angeläget att gå och lägga sig. Jag skulle dock vilja komma till en punkt där jag faktiskt somnar någon gång 22.00 – 22.30 som regel för att kunna stiga upp utvilad vid 05.30 – 06.00.

Jag har aldrig riktigt tänkt på det, men i Stockholm går solen redan i början av mars upp en bit innan 07.00. Sen går den förstås upp ännu tidigare hela våren, men det är först i maj som den går ned efter 21.00. Det finns alltså goda skäl till att stiga upp tidigt på våra breddgrader. (Vintern ska vi inte tala om…)

Kolla solens upp- och nedgång där du bor!

Målet med vaneförändringen är att kunna stiga upp tidigare och vara pigg. Första steget är att somna tidigare. En förutsättning för att kunna somna tidigare är att gå och lägga sig tidigare. Jag ska alltså under året jobba på detta. Jag tjuvstartade lite redan i december, men det är enklare med rutiner i vardagen.

För att lyckas med vaneförändringen kommer jag använda min variant av Leo Babautas enkla metod för detta:

1. Skapa en plan

Min plan är att jag varje dag 21.45 ska påbörja mitt sänggående. Normalt tar det 15-30 minuter för mig att göra alltså behöver göras innan jag kan gå och lägga mig. Jag ska då ligga i sängen senast 22.15. Utlösare för planen är helt enkelt att klockan blir 21.45. Jag kommer ställa larmet på min telefon att ringa den tiden varje kväll. Jag hoppas att min fru som redan är mycket bättre än jag på att komma i säng hjälper mig. Det största hindret jag ser för att lyckas är “bara en sak till” beteende från min sida.

2. Genomför planen under 4-6 veckor

Jag kommer anteckna varje kväll tidpunkten när jag lägger mig i sängen. Jag ska försöka hålla antalet undantag till ett minimum. Självfallet kommer helger och liknande att se annorlunda ut.

3. Rapportera dina framsteg

Jag kommer rapportera på bloggen varje månad hur det går.

4. Testa, förändra och upprepa

Om det är något i planen som inte fungerar kommer jag försöka komma på ett nytt angreppssätt.

Min föräldraledighet lider mot sitt slut och jag ska snart börja jobba. Det betyder att det inte kommer bli lika mycket aktivitet på bloggen under 2012. Jag kommer fortsätta skriva, men inte lika mycket som under förra året. Tack alla som läser och kommenterar det jag skriver. Det är ni som gör det värt besväret!

3 kommentarer to “Årets vaneförändring – somna tidigare”

  1. Vilken bra idé! Ska genast sätta ett alarm på telefonen @ 21:45

  2. Vilken bra idé, jag behöver också lägga mig tidigare!

  3. Bra initiativ, ska bli intressant att följa. Man får så mycket mer av dagen när man går upp tidigt. Själv går jag gärna upp tidigt för att få njuta av den särskilda stillheten som råder tidiga morgnar och slippa stressa iväg hemifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: