Bilen – din personliga energislukare

av jstenling

Sedan massbilismen slog igenom efter andra världskriget så är bensin en naturlig del av vardagen för de flesta. Vi åker till macken och fyller på med 50 liter och sen kan vi köra vår bil problemfritt ytterligare 60 mil. Men hur mycket energi går det egentligen åt när vi kör omkring?

Energi mäts i enheten Joule (J). Om du tittar på innehållsförteckningen på en flaska rapsolja så står det att den innehåller 3700 kJ energi per 100 g olja. Rapsolja har en densitet på 0,92 vilket innebär 34 MJ/l. En liter bensin innehåller som jämförelse 32,6 MJ/l. Rapsolja och bensin är alltså ungefär lika energirikt.

Men hur mycket energi är egentligen 32,6 MJ? Energiintag för människor anges normalt i kcal. En kcal är 4,2 kJ. Rekommenderat energiintag för en vuxen kvinna är ungefär 2600 kcal/dygn, eller 10,9 MJ/dygn. För en normal kvinna motsvarar alltså en liter bensin energibehovet i tre dygn! Tänk dig om du drack en liter bensin på måndag morgon och sedan var mätt till onsdag morgon. Om du har ungefär 10 km till jobbet så har du när du parkerar bilen hemma på fredag den femte dagen i månaden förbrukat lika mycket energi på att transportera dig till jobbet som du själv kommer att behöva under hela månaden!

Det enda som gör ett sånt här slösaktigt system möjligt är att vi sedan oljans genombrott kontinuerligt kunnat låna lagrad energi (råolja) från jorden. Den dagen jorden inte kan förse oss med denna fontän av svart guld så kommer vi att tvingas till en smärtsam omställning av våra transporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: