Konsumtionsdebatten fortsätter…

av jstenling

Nu senast i programmet debatt i SVT. Som vanligt var det också en extremt förutsägbar debatt. Ebba von Sydow och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip förklarade hur ”roligt” det är med shopping, Fredrick Federley sjöng handelns lov, oklart om han likställde handel med konsumtion. Maria Wetterstrand var politiskt korrekt och likställde ökad konsumtion med ökad psykisk ohälsa. Sen var det någon komiker där som sa att han inte alls var ung och arg för att sedan direkt komma med aggressiva påhopp mot Ebba och Isabella. Ann Heberlein (igen!) anlade ett akademiskt ”objektivt” perspektiv och försökte nyansera bilden något. I det stora hela en helt meningslös diskussion.

Några frågor som borde ha diskuterats:

  • Konsumtionen ökar i takt med tillväxten, om hundra år konsumerar vi åtta gånger så mycket per capita. Är det rimligt? Klarar planeten av det?
  • Fredrick Federley gjorde en stor poäng av att människor är intelligenta och kan ta sina egna beslut. Jag tror han överskattar vår förmåga att stå emot reklam. Är vi verkligen så förnuftiga att vi inte påverkas av kommersiella budskap?
  • Varifrån kommer behovet att handla så mycket saker som är uppenbart onödiga?
  • Vilket ansvar har vi att se till att de människor som till exempel tillverkar våra kläder får vettigt betalt och lever i en miljö som inte förstörs av produktionen?

Jag tror att Fredrick Federley belyser det kanske största problemet när han säger att människor är kapabla att ta egna beslut. Visst är det så, men merparten av alla beslut vi fattar varje dag sker omedvetet per automatik. Om du varje gång du står inför ett köpbeslut skulle börja ställa dig exempelvis ovanstående frågor skulle det kanske inte vara fullt så lätt att hala fram plånboken. Bättre då att stoppa huvudet i sanden och shoppa loss!

Även Anki har skrivit ett inlägg om programmet.

One Comment to “Konsumtionsdebatten fortsätter…”

  1. Om det vore så att vi hade lätt att stå emot reklamens alla budskap och faktiskt reklamen inte fick oss att konsumera mera så skulle det aldrig läggas sådana enorma summor på reklam som det görs idag. Det är ju bara att bläddra i vilket magasin som helst så får man nya uppslag på saker man skulle kunna skaffa sig, saker man inte ens visst att man ville ha.. Har man inte en brinnande övertygelse om att det inte är rätt att konsumera omedvetet och i stora mängder så är det klart man trillar dit! Jag tror att Fredrik säger så där för att det låter bra, och för att han då indirekt säger att vi som inte gillar all reklam tycker att folk är idioter som går på vad som helst. Och då är det lättare att ta schyssta Fredriks parti..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: