Lever du i frivillig enkelhet?

av jstenling

Jag försöker leta rätt på alla i Sverige som lever i frivillig enkelhet. Antingen är det så att det inte finns speciellt många, eller så är de inte så flitiga Internetanvändare. Oavsett vilket, om du själv lever i frivillig enkelhet eller känner någon som gör det vill jag gärna få reda på det. Skriv en kommentar till det här inlägget och berätta, eller skicka ett brev till mig.

4 kommentarer to “Lever du i frivillig enkelhet?”

 1. Hej! Jag är en 40-årig gift 2-barnsmamma som tröttnad på konsumtionshysterin. Jag håller även på att erövra privatekonomin och då är det tacksamt att tänka mindre shopping. Det har inte inneburit så mkt ännu men jag källsorterar mer och tänker efter en aning innan jag handlar ngt nytt till hemmet. mvh/Gitarr

 2. 37 år har jag levt och kosumerat av glatta livet. Köpa saker är kul och ger kortvariga ”kickar”. Vissa prylar används flitigt men de flesta tappa jag intresset för ganska snart.

  För ett år sedan gick jag en utbildning i ”balansekonomi” på 10 veckor, en kväll i veckan. Bland annat fick vi lära oss att ta kontroll över ekonomin genom att föra kassabok och fylla i ett sk. balansblad. Balansbladet visar hur din ekonomi ser ut på samma sätt som en balansräkning gör för ett företag. Vi kunde konstatera att vi hade en ”ansträngd ekonomi”. Pengarna kom in i ena ändan och användes till räntebetalningar och andra kostnader. Alla intäkter kom från lön. Vi hade inga investeringar som genererade avkastning. Våra största investering var våran bostadsrätt. Men den gav inga intäkter.
  Nu har vi sålt bostadsrätten och kammat hem en del vinst. En del av kapitalet placerades i aktier och fonder i mitten av 2007 och det vet vi ju alla hur marknaden gått sen dess…. Vi misströstar inte. Investeringarna ska växa till sig på lång sikt.

  Just nu hyr vi ett hus utanför Södertälje. Till låg kostnad förståss, så att vi kan sätta undan ännu mer kapital i investeringar. Inom ett år ska vi bygga ett hus. Det ska bli ett billigt hus som ger oss en låg månadskostnad. Planen är att vi inte ska behöva jobba heltid för att gå runt. Vi väljer ett enklare hus i enklare material för att kunna jobba mindre.
  Jag jobbar heltid. Det ska jag sluta med snart. Vet dock inte hur,, men det ska gå! Gäller att hitta en arbetsgivare som vill anställa på deltid. Några tips nån ??
  Jag vill jobba i Södertäljetrakten så att resorna inte blir en belastning för mig och miljön.

  Jag läser just nu boken ”Lev enklare” av Giséla Linde.
  Mycket tänkvärda saker som ger inspiration till att fortsätta på vårat spår.

  Kul att hitta din blogg Jonas. Vi hörs !

 3. Jag är 28 år, har tre barn å make (och en hel del sällskapsdjur…). Bor i hus, handlar inte saker om jag inte behöver, men är inte fanatisk. Har valt att leva mycket sparsamt för att kunna ha barnen hemma så länge som vi vill. Gör så gott jag kan för miljön, och nära och kära. Skulle vilja odla mer, sy mer, snickra mer och baka mer än jag hinner och orkar nu.
  Men jag vet inte om det riktigt räcker för att räknas som att leva i frivilllig enkelhet?

 4. Jag och sambon min jobbar på det. Vi köper i stort sett bara begagnat och jag förbluffas över hur pass lätt det går att hitta det allra mesta på det sättet. Pga vårt sätt att konsumera gör vi av med relativt lite pengar. Vi bodde tidigare i en etta, men har nu flyttat till en två på 60 kvadrat och tror att vi blir kvar här i några år. Att bo på pass litet har gjort att vi heller inte gjort av med så mycket pengar för boende. Det är dessutom hyresrätter så vi har inga jobbiga lån på bostaden.

  Vi väntar vårt första barn och iom det är det snart slut på heltidsarbetandet för vår del. Vi bestämde oss för att köra på med heltid tills det blev en liten knodd för att kunna spara undan en del. Nu kommer vi kunna vara hemma tillsammans första ca 3 månaderna och sedan trappa upp tills vi båda arbetar 50% och köra på det tills det är dags för förskola vid ca 2 års ålder (de sparade pengarna kommer möjliggöra att vi kan vara hemma så pass länge). Sedan blir det inte mer än ca 75% arbete, lite beroende på hur vi märker att det går. Ska bli så spännande på alla sätt och vis! 🙂

  Sedan behöver jag verkligen varva ned på det personliga planet för att kunna säga att jag lever som jag vill.. Men jag jobbar på det också.. 🙂

  Måste säga att det är fantastiskt roligt att ha hittat hit till din blogg, Jonas! Väldigt inspirerande! Nu läser jag samtliga inlägg, i kronologisk ordning med de äldsta först. Hehe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: