Sopor: Första genomgången

av jstenling

garbagecan Okej, under veckan som gick har vi producerat totalt 8,9 kg sopor exklusive använda engångsblöjor. (Ska kolla upp vad snittvikten ligger på för dessa per vecka.)

Klicka på bilderna för att se en större version.

Vått hushållsavfall – 3 kg
I det våta hushållsavfallet hittar jag en hel del hushållspapper. Det skulle utan större problem gå att byta ut mot små kökshanddukar som tvättas samtidigt som övrig tvätt. Ska prova med detta och se hur det fungerar. Den andra reflektionen jag gör är att vi slänger en hel del mat. Dels är det sådant som blivit dåligt, dels skal och dylikt. Här ska jag prova att införa nolltolerans. Om vi bättre håller koll på rester i kylen ska det helt klart gå att minska ner mängden mat som slängs bort. Om vi bodde på landet och hade en bondgård i närheten skulle förmodligen några grisar leva gott på potatisskal och sånt. Känns trist att det går till förbränning.

Torrt hushållsavfall – 1,1 kg

DSC00434

I den torra delen av soporna som går till förbränning är det som väntat mest mjukplast av olika slag. Det är ganska många produkter som kommer i en plastförpackning som nog i regel är det bästa alternativet. Den är lätt, tålig och vid energiåtervinning bildas i princip bara koldioxid och vatten. Lite kuvert och kvitton ligger också i denna påse. Jag har tidigare lagt kuvert utan fönster i pappersinsamlingen, men det har jag fått lära mig att det är fel. Klistret ställer till det i pappersbruket. Jag försöker att få så lite fysisk post som möjligt och anmäler e-faktura för alla företag som kan skicka en sådan. Vår hyresvärd är lite efter på detta område, tyvärr. Även vår bank är väldigt duktig på att skicka en massa brev med erbjudanden som i regel inte är intressanta. Jag ska ringa och be dem sluta med det. Som ni ser var det också ett olycksfall i köksarbetet den här veckan…

Sammantaget vet jag inte om det finns så mycket att göra åt dessa sopor. Det man skulle kunna tänka sig är att återanvända påsarna för frukt och grönt, de är i regel inte skitiga.

Pappersförpackningar 0,8 kg

DSC00435

Inga direkta överraskningar när det gäller pappersförpackningarna heller. Grötförpackningen är ett exempel på en onödig rest. Själv gröten är förpackad i en plastförpackning och sedan den i pappersförpackningen som bara är för syns skull. Alternativen för att få bort denna är att antingen börja göra hemmagjord gröt till sonen, eller att byta till ett annat märke som har en bättre förpackning. Äggkartongen skulle helt klart kunna återanvändas, men det finns ingen butik med självplock av ägg i närheten av där vi bor. Mjölk på glasflaska går inte heller att få tag på så vitt jag vet.

Inte så mycket att göra åt dessa sopor heller, annat än att minska ner på förbrukningen av de varor som ger upphov till dem.

Glas- och metallförpackningar – 4 kg

DSC00436

Till att börja med måste jag påpeka att anledningen till att det är så mycket ölburkar och ölflaskor är att vi hade vänner över för att titta på fotbollsmatchen i onsdags. Normalt ser det inte ut så här efter en vecka…

Frågan när det gäller drycker är om det är bättre med en glas- eller metallförpackning? Jag håller på att undersöka hur det ligger till. Nästan allt går i alla fall in i retursystemet och de andra förpackningarna går till återvinning. Här finns det i alla fall stora möjligheter att välja förpackning. Det mesta finns i antingen metallburk eller glasflaska.

Sammanfattning
Hittills har jag hittat följande konkreta åtgärder för att minska sopmängden:

  • Ingen dagstidning
  • Tygblöjor istället för engångsblöjor
  • Börja använda liten kökshandduk istället för hushållspapper
  • Undersöka att göra gröt själv till sonen eller hitta märke utan dubbla förpackningar
  • Återanvända påsar för frukt och grönt

9 kg avfall på fem dagar skulle innebära att vi landar på ungefär 650 kg för hela hushållet per år. Utmaningen nästa vecka är att minska ned på mängden vått avfall.

2 kommentarer to “Sopor: Första genomgången”

  1. Ett gröttips är att köra vanliga havregryn i mixern någon minut. Då blir det ungefär samma sak som grötpulver. Om man vill kan man blanda i torrmjölk också så blir det fylligare. Sen är det bara att hälla i varmt vatten eller köra i mixern.

  2. Vad du har jobbat på! Det påminner om min plastfria månad men det hjälpte mycket. Jag använder nästan ingen plast längre och kämpar med förpackningarna. Jag tror att glas är bättre än metall om jag förstått rätt. Tetrapak är bättre, det går åt mndre energi så jag är stolt att ha hittat ekologiska kikärter i tetrapak från Zeta. man får kika ordentligt i butiken men avstår man från något blir det större skräp från annat håll! Svårt att hitta rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: