Köpstoppsrapport – september

av jstenling

Som ni kanske har märkt har det inte varit mycket aktivitet här på bloggen den senaste månaden. Vardagens bestyr med jobb-hämta-äta-leka-sova har kommit igång på riktigt. Det betyder för min del också att det inte funnits speciellt mycket tid att fundera på köpstoppandet. För att få ihop dagarna har jag börjat med matlåda fyra dagar i veckan. På torsdagar går jag ut och äter vilket å ena sidan nu känns väldigt lyxigt jämfört med att sitta och äta ur en plastlåda, å andra sidan börjar jag fundera på om det egentligen är värt merkostnaden eller om jag ska spara pengarna till något som ger bättre utdelning.

Just detta hur sådant som tidigare varit vardag förvandlas till lyx när man inte gör det lika ofta är intressant tycker jag.

Undantag för mig under den nionde månaden

Jag har inte gjort något undantag.

Undantag för familjen den nionde månaden

Vi har köpt en hårklippare för att frun ska kunna klippa mig och sonen. Det tog två timmar i Kungens Kurva innan jag till sist hittade en som var prisvärd och hade de funktioner vi behöver. Denna episod ledde till en intressant diskussion med några bekanta där ena hälften menade att det var meningslöst att lägga så mycket tid på ett inköp och den andra att det är viktigt att verkligen se till att köpa det man vill ha.

I det här fallet var alternativet till hårklipparen för 199 kr en dyrare för 799 kr och då tyckte i alla fall jag att det var värt tiden. Symptomatiskt hade dock den modellen som jag egentligen ville köpa utgått ur sortimentet. Inte första gången det händer. Nästa gång jag ska köpa något så ringer jag innan och kontrollerar att varan finns hemma.

Prylbehov just nu

Jag har suttit och suktat efter iPhone och EeePC. Känner ett visst sug efter att ha något som man kan ta med sig för att kunna surfa. Här måste jag nog ta ett principbeslut. Vill jag alltid vara uppkopplad eller ska jag välja att inte vara det när jag är på språng?

5 kommentarer to “Köpstoppsrapport – september”

  1. Hej Jonas!
    Jag har fått förmånen att i jobbet provköra en iPhone och jag är mycket nöjd med den förutom att jag inte löst hur jag bloggar ännu, troligen kan jag göra det med min e-mail men inte direkt på blogger.com.

    Har testat att knappa och surfa lite med en eee men kände mig inte alls nöjd med prestandan, det gick för segt!

  2. Har du verkligen kollat upp om iPhone? De kostar mellan 10 000 – 20 000 kr tillsammans med Telia-abonnemanget. Sedan är EeePC inte så ekonomiskt försvarbart. Den är säkert roligt i ett år men sedan blir den alldeles för långsamt. Jag har gått emot trenden och beställt vanlig laptop på 14″ Den lär hålla mycket längre än Eeepc. Annars kan du kolla på HTC Touch Diamond eller Pro. De är mycket billigare än iPhone….

  3. Hej Maria,
    Jag kan tänka mig att iPhone är en fantatiskt surfpryl men frågan kvarstår – ekonomiskt försvarbart? :-))

  4. @jonas: Att iFånen kostar 10-20000kr är bara en ren bluff, och idiotskriveri av idg och liknande blaskor. Betalar du fullpris för telefonen, dvs 4700, kostar den 4700. Jag betalade 3300 för min telefon och band mitt abonnemang ytterligare 18 månader. Jag ser det som att telefonen kostade 3300 eftersom jag ändå inte skulle byta telefonoperatör. Hur kan du få det till att den ska kosta 10-20000kr? Lita inte blint på alla galna artiklar du läser. Lite källkritik skadar inte.

    @jonas stenling: iFånen är trevlig, men batteritörstande. Köp den från t ex Italien så kan du använda valfritt simkort i den. EEEpc’n är en fullt fungerande surfdator, men inte mycket mer. Den skulle nog passa bra nere på HAR2009 för att minimera packningen 😉

  5. Vad gäller eeePc så beror nyttan av den på två saker. Dels vad man tänkt använda datorn till och dels hur bra man är på att skriva på ett litet tangentbord.

    Jag använder den själv för att surfa, chatta, programmera, maila och skriva. Jag vet inte riktigt vad mer jag skulle vilja använda en bärbar dator till.

    Den stora fördelen tycker jag är vikten. Den är faktiskt bärbar. Om jag hade en ”fullstor” bärbar dator (1,5-2 kg) så skulle jag nog låta bli att bära med mig den.

    Jag undrar också lite vad de här som klagar på prestandan har använt för variant och för operativsystem. Jag själv kör Xandros (linux) och har inte märkt av någon som helst seghet. Jag förstår inte heller argumentet om att den skulle ”bli för seg”. Kör man inte windows så slipper man fenomenet med att datorer blir långsammare med tiden.

    Jag är hur som helst sjukt nöjd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: