Hållbar konsumtion – i badrummet

av jstenling

För att hållbar konsumtion ska bli verklighet är det viktigt att minimera alla vardagliga resursflöden som i många fall är både onödiga och slösaktiga. Till skillnad från sovrummet som är ett rätt statiskt rum där det inte finns några naturliga resursflöden är badrummet fullt av olika flöden. Det finns dessutom en hel uppsjö av olika mer eller mindre miljöfarliga produkter att använda sig av. Gemensamt för nästan alla produkter är också att de är förbrukningsvaror som har en omedelbar miljöpåverkan.

Om man bortser från fast inredning (toalett, handfat, badkar, toalettskåp, osv) finns i vårt badrum handdukar, rengöringssvampar, trasor, schampoo, duschcreme, tvål, tandkräm, tandborstar, tandtråd, tandpetare, hudlotion, ansiktslotion, rakblad, rakborste, raktvål, bomullsrondeller, deodorant, parfymer, hårvårdsprodukter, sminkprodukter och nagelvårdsprodukter.

Handdukar är en sån produkt som håller väldigt länge om man köper kvalitet och sköter om dem på ett bra sätt. Tyvärr är det lätt att slarva med skötseln och sedan köpa nytt efter ett år bara för att det inte kostar så mycket. En del av sakerna går ganska enkelt att strunta i att använda. Rengöringssvampar exempelvis kan ersättas med en vanlig tvättbar trasa. När det gäller övriga produkter gäller det att köpa så stora förpackningar som möjligt för att minimera mängden förpackning per produkt.

Det man kan säga om de flesta produkterna är att de knappast kan betecknas som livsnödvändiga, men att det definitivt kan vara förenat med stora livsstilsförändringar att sluta. För de som använder mycket skönhetsprodukter är det förmodligen helt otänkbart att sluta med dem. För att tillgodose nåt slags grundbehov säger jag att en man behöver:

 • Schampoo
 • Duschcreme
 • Tvål
 • Deodorant
 • Tandkräm
 • Tandborste
 • Tandtråd
 • Rakblad
 • Raktvål
 • Rakborste
 • Hudlotion

Med detta klarar man den personliga hygienen utan krusiduller och till den nivå som förväntas i vårt samhälle. Hur många hem har ett så tomt toalettskåp?

När det gäller övriga flöden handlar det om det vanliga: Inga bad i badkaret, korta duschar, stäng av vattnet när du tvålar in dig, både när du duschar och tvättar händerna.

Det finns gott om olika rengöringsmedel att använda för att hålla kaklet skinande. Jag är ingen expert på området men tycker att det för det mesta funkar fint med såpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: