Biogas är inte svaret på drivmedelsproblemet

av jstenling

Saxat från Stockholm Vattens hemsida:

På Stockholm Vattens två avloppsreningsverk bildas årligen cirka 76 000 ton avloppsslam. Slammet rötas (bryts ned i en syrefri miljö) tillsammans med fett från stadens fettavskiljare och en mindre mängd kvalitetssäkrat matavfall.

Vid rötningen bildas rötgas som är den rågas som sedan omvandlas till biogas. Genom att låta nedbrytningen ske kontrollerat kan biogasen samlas upp och stora mängder energi tas om hand.

Varje år bildas 76 000 ton slam som rötas och ger rötgas som sedan renas och blir biogas.
Varje år bildas 76 000 ton slam som rötas och ger rötgas som sedan renas och blir biogas.

4,1 miljoner m³ gas blir bränsle

Det två reningsverken har idag kapacitet att tillsammans producera 8 miljoner kubikmeter biogas. I dagsläget produceras dock bara runt hälften, som är den mängd biogas Stockholm Vatten säljer. 4,1 miljoner m³ gas levereras varje år som fordonsbränsle till AGA Gas, SL och Fortum. Resterande rötgas som inte omvandlas till biogas används till uppvärmning och elproduktion.

En kubikmeter biogas motsvarar ungefär en liter bensin. 8 miljoner liter bensin låter ju ganska mycket, men sett i förhållande till Sveriges förbrukning 2008 på 4 929 554 kubikmeter bensin och 4 835 302 kubikmeter diesel kan alltså hela Stockholms avlopp bara ersätta lite mindre än 0,08 procent av den nuvarande förbrukningen av drivmedel. Självklart ska vi utvinna biogas ur vårt avlopp, men vi kommer aldrig kunna ersätta mer än en bråkdel av den bensin och diesel vi behöver för att hålla vår nuvarande bensin- och dieseldrivna transportapparat i gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: