Badskumt

av jstenling

image

Jag tror att jag är ganska representativ för de flesta män när det gäller användandet av hygienprodukter. Tvål, schampo, deodorant, hudkräm, raktvål, parfym och tandkräm är det jag använder mig av på regelbunden basis. Trots det tyckte jag att Katarina Johanssons bok Badskumt var riktigt intressant. Om du någon gång stått och läst innehållsförteckningen på någon av produkterna i badrummet och funderat på vad det egentligen är du använder för något kommer du att känna dig både upplyst och en aning förvirrad efter att ha läst boken.

Huvuddelen av boken upptas av en genomgång av vad olika produkter egentligen innehåller och vilka ämnen som är omstridda av olika anledningar. Zinkpyrition, ftalater och parabener är några av dessa där det första är akut giftigt för vattenlevande djur och de två senare är östrogenliknande och misstänks påverka mäns fertilitet. Sida upp och sida ner går Katarina igenom vad som döljer sig bakom namnen på innehållsförteckningen. Någonstans här börjar man känna sig lite snurrig och undrar hur det kommer sig att alla dessa ämnen måste användas? En snabb titt i mitt eget badrumsskåp avslöjar att mina produkter innehåller många av de ämnen som anses skadliga antingen för miljön, mig själv, eller båda delarna.

Några saker i boken som fastnade särskilt i mitt huvud var:

 • Huvudingrediensen i de flesta produkter är vatten (aqua)! Det står i och för sig på förpackningen, men oftast tänker man inte på det. Problemet med vatten är att hållbarheten försämras och då behöver man tillsätta konserveringsmedel.
 • För att uppväga nackdelar med ett ämne måste man ofta tillsätta flera andra. Till exempel är sodium laureth sulfate som finns i typ alla tvålar uttorkande, vilket betyder att man måste tillsätta återfuktande ämnen för att motverka detta. Färre ingredienser är alltså i regel bättre.
 • Många ämnen tillsätts för att en produkt ska bete sig på det sätt som vi har vant oss vid. Ett schampo ska till exempel skumma på ett visst sätt, trots att det inte är skummandet som är avgörande för hur rent håret blir.
 • Många dåliga ämnen är färg-, parfym- eller konserveringsmedel.
 • Köp inte produkter med zinkpyrition, triclosan, parabener och ftalater.

Jag är inte så jätteorolig för min egen del när det gäller de flesta ämnen som finns i kosmetikprodukter. De östrogenlika oroar mig och dem vill jag undvika. Men i det stora sammanhanget handlar det förstås om varför vi ska skeppa ut alla dessa olika kemiska föreningar i våra vattendrag när det finns snällare alternativ som fungerar lika bra?

Känslan efter att ha läst Badskumt påminner mycket om hur jag kände mig när jag läst Den hemlige kocken. Lite småförbannad, men samtidigt uppgiven. Hur ska man bära sig åt för att undvika ämnen som antingen är direkt skadliga eller bara finns där för att täcka upp för att tillverkaren använder sig av billiga, dåliga huvudingredienser? Att stå och läsa innehållsförteckningar varje gång man handlar är inte speciellt roligt i längden.

Läs ett smakprov av boken

7 Responses to “Badskumt”

 1. Det ska bli intressant att läsa den här boken!

 2. Kan tipsa om NoPoo, och den nya svenska sidan http://www.nopoo.se/
  Där finns tips på köpbara produkter med vettigt innehåll, och även vad man kan plocka från skafferiet för att rengöra sig med.

 3. Hejsan! Besökte en eko frisör i förra veckan. Indisk huvudmassage, klippning på det sättet som passar bästa för mitt hår. Och färgning med örter. Kvinna som driver salongen tar inga genvägar. Lugn musik och ingen spegel gör att man får sig verkligen en lugn stund samtidigt. Frisören får också bättre möjlighet att koncentrera sig. Tillsist köpte jag med mig ett lerschampoo hem. I små-bits-form. Som blöts upp i vatten! Helt naturligt!

  • Nu har jag använt lerschampot ett tag. Och det är underbart. Funkar till håret, kroppen. Och tvättar även ansiktet med det. Underbart. Marockanskat lershampo – rasul heter det.

 4. Hej Jonas,
  Tack för en väldigt bra blogg, har precis upptäckt den och sitter och läser lite här och där.
  Jag har själv ändrat radikalt på mitt användande av hygienprodukter nyligen, så jag kände att jag måste dela med mig av mina erfarenheter:
  Hela grejen är att du behöver faktiskt nästan inte köpa några produkter. Om man tänker enligt devisen att det man lägger på sin hud skal man kunna äta (huden absorberar 60 procent av det vi kletar in den med) så räcker det att använda sig av några oljor och en bra olivtvål:
  – Jag har slutat använda schampo och balsam. Mitt hår är långt, men det mår bra av borstning, hårbottenmassage och genomsköljning med vatten. Ibland tar jag i lite olja för att återfukta. Det kan ta ett tag innan håret vänjer sig av med schampo, men det är helt klart värt det. Man kan också göra en extra rengöring genom att blanda en skvätt äppelcidervinäger i någon liter vatten och skölja håret med.
  – Jag har köpt en hård olivtvål som bara har två ingredienser: olivolja och lut.
  – Jag rengör ansiktet med olivolja: Fukta huden, smörj in med olja och massera, torka bort olja (och smuts) med en fuktig tvättlapp (gjord av en ituklippt gammal handduk), badda med kallt vatten och smörj sedan in huden med ytterligare ett par droppar olja.
  – Kokosolja eller olivolja fungerar som deo, eftersom de har antibakteriella egenskaper. Om det känns konstigt med olja finns också kristalldeoderanter som man bara fyller på med vatten, helt naturlig produkt.
  – Jag använder också olja på kroppen i stället för återfuktningskrämer.

  Min kille testade att raka sig med olivolja i stället för raklödder, och det blev jättebra! Lent och pussvänligt 🙂

  Det jag vill säga är att innan man går och köper massa nya produkter att byta ut sina gamla med, kan man ta reda på om man verkligen behöver alla de produkter man tror. Även i den eko/naturliga trendens fotspår vill ju många tillverkare fortfarande att vi ska köpa ett stort antal produkter, och jag har märkt att det faktiskt inte är nödvändigt.

 5. Till Maria, Marockansk Lerschampo är super!

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: