Jevons paradox och energieffektivisering

av jstenling

Bild på William Stanley Jevons från Wikipedia.

1865 publicerade ekonomen William Stanley Jevons boken The Coal Question. I den observerade Jevons att Englands konsumtion av kol ökade  kraftigt efter det att James Watt introducerat sin koleldade ångmaskin som var betydligt effektivare än Thomas Newcomens tidigare konstruktion. Detta var mot Jevons intuition, men är idag väl förstått:

Om en industriprocess effektiviseras går det att producera mer av en vara med samma mängd insatsvaror. Priset på varan sjunker då och detta leder till en ökad efterfrågan vilket i slutändan kan göra att efterfrågan på insatsvarorna blir större än innan effektiviseringen. Detta fenomen är känt som Jevons paradox.

Jevons paradox lyfts ofta fram av kritiker till energieffektivisering. De menar att det spelar ingen roll om vi effektiviserar energianvändningen eftersom detta kommer att leda till minskad efterfrågan på energi, detta sänker energipriset och det lägre priset kommer då att leda till att efterfrågan på energi ökar till den ursprungliga nivån uppnåtts igen.

De som hävdar att energiförbrukningen kommer att vara högre i framtiden använder ofta Jevons paradox som stöd för att påstå att energieffektivisering är meningslöst. All energieffektivisering kommer att ätas upp av nya energibehov.

I Sverige har vi varit ganska duktiga på att energieffektivisera vilket gjort att energiintensiteten i våra aktiviteter har gått ner. Den totala mängden energi som vi förbrukar har dock fortsatt att öka. Det här beror på att tillväxt i ekonomin och energiförbrukning är tätt förknippat. Så länge vi har ekonomisk tillväxt kommer energiförbrukningen att öka.

Självklart ska vi fortsätta att energieffektivsera, men om vi vill kombinera det med en minskande energiförbrukning måste nya styrmedel konstrueras för att uppnå detta.

One Trackback to “Jevons paradox och energieffektivisering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: