SNF, Svenska Kyrkan och Svenska FN-förbundet startar klimatupprop

av jstenling

Igår lanserade de tre folkrörelserna ett klimatupprop med syfte att bilda opinion, samla namnunderskrifter och anordna aktiviteter runt om i landet. Namnunderskrifterna ska överlämnas till statsminister Fredrik Reinfeldt.

SNF skriver:

Fler och fler människor börjar nu allvarligt ifrågasätta det låga tempot i det politiska arbetet i klimatfrågan i Sverige och internationellt. Klimatförändringarna är ett akut problem, inte bara ett långsiktigt. Medeltemperaturökning bör hejdas vid högst två grader annars ökar risken att jordens egna processer driver temperaturökningen till en nivå där förutsättningarna för mänskligt liv på jorden blir mycket svåra. FN:s klimatpanel har slagit fast att om inte utsläppen börja minska istället för att öka inom sju år, kan det vara för sent att klara tvågraderstaket.

I detta läge verkar de svenska politikerna välja en ”vänta och se” –linje. Signalerna från regeringen är att klimatpropositionen i höst inte kommer att innebära en ambitiös svensk klimatpolitik.

– Vi tror att Sverige har en unik chans att påverka genom att Sverige leder EU under de internationella klimatförhandlingarna. De svenska målet för utsläppsminskningar är med andra ord oerhört viktigt, säger Svante Axelsson generalsekreterare.

– Men vi har också en egoistisk anledning i Sverige att gå längre än regeringen nu verkar vara beredd att göra. Alla partier och forskare är överens om att vi måste ner till ungefär 80-90 procent 2050. Om vi minskar lika mycket år från år, snarare än gör lite nu och mycket sen så är det bättre för ekonomin och välfärden, säger Svante Axelsson.

Klimatuppropet ställer några få enkla krav på Sveriges politiska företrädare.

Genom politiska beslut måste…

  • det bli enkelt och lönsamt för företag och enskilda att göra rätt

  • växthusgasutsläppen i Sverige minska med minst 40 procent 2020 jämfört med 1990

  • stödet till klimatarbete i utvecklingsländer öka kraftfullt – utöver biståndet

Skriv på och läs uppropet här:
http://www.naturskyddsforeningen.se/klimatuppropet
http://www.svenskakyrkan.se/agera
http://www.fn.se/ageranu

Debattartikel i Göteborgs-Posten

Det blir intressant att se vilket genomslag detta upprop får under våren och sommaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: