Nya riksintresseområden för vindbruk möjliggör 20 TWh el från vindkraft

av jstenling

wind_turbine Energimyndigheten har gjort en översyn av de områden som bedöms som lämpliga för vindkraftetablering. Efter kartläggning av vindförhållandena konstaterar man att möjligheterna till vindkraftetablering är större än tidigare beräknat. Totalt beräknas potentialen till 20 TWh fram till 2020, det motsvarar ungefär all hushållsel som förbrukas i Sverige idag. Nu finns även områden i inlandet som är lämpliga med på kartorna.

Jag tror det här är vägen att gå för vindkraften. Det finns inte mycket folk i inlandet, arbetstillfällena är knappa. Vindkraften skulle vara ytterligare ett ben att stå på för de som lever och verkar i de glesbefolkade inlandskommunerna. Även om vindförhållandena vid kusterna och till havs ofta är mycket bra kommer med säkerhet de allra flesta etableringsförsök där att överklagas av människor som inte vill få sin utsikt eller sitt fastighetsvärde förstört. Genom att fokusera energin på inlandet skulle det sannolikt gå snabbare att få upp antalet turbiner i drift.

Kolla själv via Energimyndighetens karttjänst vilka områden som är riksintresseområden.

Läs mer:
Nya riksintresseområden möjliggör 20 TWh el från vindkraft
Främjande av vindkraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: