Lat, matglad och miljövänlig

av jstenling

(Det här är ett gästinlägg av min kompis Daniel.)

I boken Heat av George Monbiot försöker han hitta lösningar på hur vi ska kunna minska koldioxidutsläppen med 90% till 2050. Han går igenom olika delar av ekonomin och belyser problem och möjligheter. Ett av avsnitten handlar om livsmedel, där man bland annat får veta hur extremt mycket energi det går åt för att kyla, värma och belysa livsmedelsbutiker. Dessutom tar de flesta bilen ut till storhandeln för inköpen, vilket förstås avger avgaser. Som en möjlig lösning på detta föreslår Monbiot att man ska beställa mat över nätet och få den hemkörd direkt från lagret. Personligen tyckte jag det lät som en strålande idé eftersom den tilltalade både min lathet och mitt miljösamvete. Tyvärr blev jag snabbt besviken då jag insåg att den enda livsmedelsbutiken online med hyfsat utbud var Netextra och priserna där var helt hutlösa!

Nu kan dock räddningen vara här! Coop har öppnat portarna för sin onlinebutik Mataffären och tar upp konkurrensen med Netextra. För att se om Coop har mer humana priser gjorde jag ett litet test där jag skrev upp 15 olika varor som man normalt sett köper, i stil med mjölk, grönsaker, kyckling, läsk och toalettpapper.

Resultatet blev att Mataffären var hela 30% billigare än Netextra! Varorna som kostade 432 kr på Mataffären skulle Netextra ha 614 kr för! Dessutom är Mataffärens hemkörningsavgift bara 85 kr, jämfört med Netextras 100 kr. Känslan var att priserna på Mataffären var i nivå med de i en vanlig fysisk butik. På båda butikerna tog det ungefär 10 minuter att hitta alla varorna och lägga i varukorgen, men jag tycker nog Mataffären hade något mer logisk struktur och trevligare design.

Tyvärr levererar Mataffären än så länge bara till Stockholmsområdet och dessutom påstod de att de inte kunde leverera till mig när jag skrev in min postkod, som i allra högsta grad hör till Stockholm. Jag har ännu inte testat att göra en riktig beställning så jag kan inte uttala mig om leveranserna fungerar som de ska.

Coop Mataffären: http://www.mataffaren.se/

Netextra: http://www.netxtra.se

One Comment to “Lat, matglad och miljövänlig”

  1. Kul för er 08 men när får vi nåt sånt här i Götet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: