Det kognitiva överskottet

av jstenling

Anki postade länken till det här talet av Clay Shirky för några månader sedan. Jag har gått och funderat på innebörden av det han säger ända sedan dess. Han talar om det kognitiva överskottet som uppkom under 1900-talet när människor började få "fri tid" och hur det hittills använts till stor del för att titta på teve. Clay menar att när en stor förändring sker i samhället vet vi inte först hur vi ska hantera det. Vi spenderade därför en stor del av 1900-talet med att passivt titta på teve. Men nu börjar vi inse att det kanske inte är det bästa sättet att använda vår tid.

Siffrorna han nämner är helt otroliga. Wikipedia har enligt hans uträkningar tagit ungefär 100 miljoner hjärntimmar att skapa. I USA tittar människor på teve 200 miljarder timmar varje år. Det betyder att USAs befolkning skulle kunna skapa motsvarande 2000 Wikipedia per år om de slutade att titta på teve. Vi tittar mindre i Sverige, men siffrorna är onekligen tankeväckande. Tänk vad vi skulle kunna åstadkomma om bara en liten del av tevetiden istället ägnades åt kreativ verksamhet.

Det här är en anledning till varför jag har en positiv framtidssyn. Det finns ett enormt överskott med tankekraft som bara ligger och väntar på att komma till användning. Vi har så sakteliga vaknat ur vår dvala och börjat utnyttja vår tid till aktiviteter istället för passiviteter.

Titta på inslaget, det är bara tio minuter långt.

Länk till inslaget

One Comment to “Det kognitiva överskottet”

  1. Visst är det fascinerande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: