Senaste klimathotdebaklet

av jstenling

I veckan publicerade en underavdelning till den amerikanska föreningen American Physicist Society ett nyhetsbrev där Lord Monckton hävdar att IPCCs klimatmodeller överskattar klimatets känslighet för koldioxid. Han menar alltså att ökad halt av koldioxid inte har den påverkan på klimatet som IPCCs rapporter beskriver. Det som var annorlunda med den här händelsen jämfört med en liknande på vilken klimatskeptikersajt som helst är att APS är en aktad förening med över 50 000 medlemmar. Den har dessutom som officiell ståndpunkt att mänsklig påverkan är den största anledningen till klimatförändringen.

Det hela satte naturligtvis igång en enorm aktivitet i bloggosfären.

Dailytech skrev:

”Considerable presence” of skeptics

The American Physical Society, an organization representing nearly 50,000 physicists, has reversed its stance on climate change and is now proclaiming that many of its members disbelieve in human-induced global warming.  The APS is also sponsoring public debate on the validity of global warming science.  The leadership of the society had previously called the evidence for global warming ”incontrovertible.”

In a posting to the APS forum, editor Jeffrey Marque explains,”There is a considerable presence within the scientific community of people who do not agree with the IPCC conclusion that anthropogenic CO2 emissions are very probably likely to be primarily responsible for global warming that has occurred since the Industrial Revolution.”

Det dröjde dock inte länge förrän APS gick ut och gav följande dementi:

APS Climate Change Statement

APS Position Remains Unchanged

The American Physical Society reaffirms the following position on climate change, adopted by its governing body, the APS Council, on November 18, 2007:

”Emissions of greenhouse gases from human activities are changing the atmosphere in ways that affect the Earth’s climate.”

An article at odds with this statement recently appeared in an online newsletter of the APS Forum on Physics and Society, one of 39 units of APS.  The header of this newsletter carries the statement that ”Opinions expressed are those of the authors alone and do not necessarily reflect the views of the APS or of the Forum.”  This newsletter is not a journal of the APS and it is not peer reviewed.

Men innan det hände hade naturligtvis alla skeptikersajter hoppat på tåget. Några exempel går att läsa här, här och här.

Tydligen är denne Lord Monckton känd sedan tidigare och naturligtvis gick alla klimathotssajter till motangrepp. Några exempel går att läsa här och här. Det visar sig också att RealClimate kritiserat Lorden redan 2006 i denna artikel.

Klimatfrågan är komplex och det är väldigt lätt att med lite ekvationer och snygga formuleringar hävda att vi människor inte alls har något med uppvärmningen av jorden att göra. Just nu verkar många skeptiker gotta sig åt att temperaturen i år varit lägre än tidigare år under 2000-talet. Naturligtvis säger det ingenting om huruvida uppvärmningen av jorden är verklig eller inte, men det är härliga halmstrån som skeptiker kan sträcka sig mot och greppa efter.

Så länge de flesta klimatologer säger att mänskliga utsläpp av växthusgaser ligger bakom merparten av den observerade uppvärmningen av jorden under 1900-talet kommer min ståndpunkt vara att så är fallet. Jag väntar med spänning på att en samling välrenommerade forskare presenterar fakta som står upp för granskning som hävdar motsatsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: