Kan man unna sig saker och samtidigt minska sina utgifter?

av jstenling

Daniel gjorde en intressant kommentar till min sammanfattning av Dina pengar eller ditt liv som jag tycker är värd att utveckla:

Jag tycker sammanfattningen verkar vara “Uppnå ekonomiskt oberoende genom att minska dina utgifter”.

För mig som är uppväxt med att tänka ekonomiskt och vara väldigt medveten om att pengarna räcker inte till allt, så är det en fantastisk lyx att numera kunna unna mig saker utan att ta speciellt stor hänsyn till prislappen. Det är en av de saker jag uppskattar mest i min vardag idag – känslan av att jag inte behöver bekymra mig för min ekonomi. Är det inte risk man förlorar det med den här filosofin?

Jag tror att många kan identifiera sig med detta. Fyrtiotalisterna uppfostrades av en generation som verkligen fick uppleva hur det var att vända på slantarna. Det präglade naturligtvis deras inställning till pengar och hur de i sin tur uppfostrade sina barn. Rent faktiskt var också den disponibla inkomsten mycket lägre i alla familjer på 80- och 90-talen. Det är först nu som sjuttiotalisterna får se hur föräldrarna med glädje sätter sprätt på arvet med resor och husrenoveringar.

Nåväl, det Daniel skriver är att han upplever det som en lyx att inte behöva bekymra sig för sin ekonomi. Men innebär minskade utgifter att man inte kan unna sig något?

Jag menar att svaret på den frågan är ett klart nej. Det hela handlar om balans. De flesta går genom livet och gör en mängd köpbeslut som de i efterhand ångrar. Reaktionen är normalt att försöka glömma det hela och gå vidare. Väldigt få arbetar aktivt för att minimera mängden felköp. Metoden i Dina pengar eller ditt liv är ett ramverk som hjälper dig att utvärdera dina utgifter i relation till hur mycket av din livsenergi du måste ge upp för att möjliggöra köpet. Det som händer när man ser på sina köp på det sättet är att vissa saker framstår som helt onödiga samtidigt som andra blir mer värdefulla än vad man tyckte vid köpet.

Några exempel:

Utemat
Istället för taskig hämtmat på grund av dålig middagsplanering, satsa pengarna på trevliga middagar med vänner.

Fasta kostnader
Säg upp prenumerationerna på de där tidningarna som du ändå aldrig hinner läsa och köp ett lösnummer om du någon gång har tid över. Tittar du verkligen på alla tevekanaler eller skulle du klara dig med ett mindre utbud? Hur ofta utnyttjar du gymkortet?

Nöjen
Om du tycker att det är jätteroligt att gå på teater, använd pengarna du sparar på ett mindre kanalpaket till fler teaterbiljetter.

Sammantaget kommer du få bättre livskvalitet för dina pengar samtidigt som utgifterna minskar.

En annan aspekt av att ha god ekonomi är att man inte längre bryr sig om att köpa den billigaste tillgängliga varan i en kategori. Man köper en tvål på närbutiken från Palmolive som kostar 25 kr istället för en på Överskottsbolaget som kostar 5 kr. Men för väldigt många produkter erbjuder varumärket bara ett annat namn och inte en bättre produkt. Genom att unna sig den dyrare tvålen unnar man sig också nöjet att arbeta ytterligare en stund för att ha råd att köpa den.

Det jag vill säga är att med god planering och utvärdering av sina utgifter är det möjligt att sänka dem samtidigt som man får en bättre livskvalitet. Det finns inget motsatsförhållande.

Om det betyder att känslan av att inte behöva bekymra sig för sin ekonomi går förlorad eller inte, det är nog olika från person till person.

3 kommentarer to “Kan man unna sig saker och samtidigt minska sina utgifter?”

  1. Man får tacka för ett så utförligt svar på min kommentar. 🙂

  2. Men inte kan man unna sig en urgullig laptop mitt under ett köpstopp ändå…? Snyft…

    http://tagganer.blogspot.com/2008/07/hrdsmlta.html

  3. Jag tror att man skall fokusera på medvetenhet i sin konsumtion, att inte bara spendera tanklöst. Ibland kan take-away vara värt pengarna för att man unnar sig det så sällan och att kina eller thaimat aldrig smakar lika gott om man lagar det själv. Men om man praktiserar medvetenhet har man större möjlighet att göra avvägda shoppingval, t. ex. lite dyrare ekologisk mat, eller en t-shirt av ekobomull istället för 5. av dålig kvalitet som tappar. passformen efter 1 tvätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: