Bokrecension: Slow – Lev livet långsamt!

av jstenling

Slow – Lev livet långsamt! av Carl Honoré beskriver den världsomspännande SLOW-rörelsen som vill få världen att sakta ner. Inspirationen till att skriva boken får Honoré när han i väntan på att gå på ett flygplan läser en artikel om "Påminutensagan". (Vilket får mig att tänka på den fantastiska 80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange. Se exempel här och här.) För att hjälpa föräldrar med tidsödande småttingar har några författare gjort förkortningar av klassiska barnsagor. Efter att först tyckt att det låter som en strålande idé börjar han fundera och undrar stilla om han blivit skvatt galen.

Boken är indelad i följande kapitel:

 1. Gör allting snabbare
 2. Långsamt är vackert
 3. Mat – Slow Food eller vänd ryggen mot snabbmaten
 4. Städer – att blanda gammalt och nytt
 5. Kropp och själ – en sund själ i en sund kropp
 6. Läkekonst – doktorer och terapeuter
 7. Sex – en älskare med långsamt handlag
 8. Arbete – fördelarna med att arbeta mindre hårt
 9. Fritid – vikten av att vila
 10. Barn – Uppfostran utan hets

Efter att i det första kapitlet givit den gängse beskrivningen av det moderna samhällets stress och press med benägen statistisk uppbackning handlar resten av boken om fördelen med att sakta ner inom olika områden. Honoré berättar om bakgrunden till rörelsen. Han poängterar att SLOW-anhängare inte vill att allt ska göras långsamt, det handlar om att hitta tempo giusto – rätt tempo.

Genom att resa runt och träffa företrädare för de olika subrörelserna (slow food, slow cities, slow sex, osv) berättar Honoré en intressant historia. Han provar också själv på de olika fenomenen såsom tantriskt sex och reikihealing. Han äter en långsam måltid i en Citta Slow i Italien och så vidare.

Det är tydligt att författaren själv är en varm anhängare av SLOW. Honoré är allt igenom positiv till det mesta han provar på, även om han kommer med vissa pliktskyldiga invändningar här och där.

Om du inte kommit i kontakt med SLOW-rörelsen tidigare rekommenderar jag verkligen boken. För er som läst om den eller är engagerad inom enkelhetsrörelsen innehåller den kanske inte något nytt, men kan ändå vara värd att läsa selektivt. Även om många böcker inom ett ämne upprepar sig lär man sig alltid något nytt.

4 kommentarer to “Bokrecension: Slow – Lev livet långsamt!”

 1. Låter som en intressant bok, finns det gott om handfasta råd och uppmaningar till läsaren också? Tycker sådana här böcker lättare fyller sin funktion om de uppmanar till konkret handling. Risken är annars att det bara blir läsning som inte leder till handling.

 2. Nej, det är mer en reportagebok. Speciellt många tips och råd finns det inte i den. Den manar nog till reflektion snarare än handling.

 3. Läser dina bokrescensioner med stort intresse. Jag håller just nu på med Your Money or Your Life. Som av en händelse lånade jag Slow-boken samtidigt och har precis läst ut den. Jag känner igen det mesta av resonemangen men jag får nog lov att säga att den inte är speciellt välskriven i mina ögon. För mycket reportage och för lite inspiration. Men å andra sidan är det härligt att veta att det är flera som tänker i samma riktningar när det gäller livsstilen i dagen samhälle sin en själv. Jag följer din blogg med intresse och uppskattar det du skriver./Gitarr

 4. Jag har läst en bit i den här boken men läsningen stannade av liksom. Fick inte det där rätta flytet i läsningen även om innehållet känns så rätt! Får ta och plocka fram den igen och göra ett nytt försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: