Oljan och samhället: Maten

av jstenling

oildrop

Ett område som berör alla människor och påverkas av den dyrare oljan är maten. De senaste åren har priserna på spannmål rusat på världsmarknaden. Det är en kombination av faktorer som påverkar uppgången. Dels innebär dyrare olja att själva produktionen blir dyrare, dels använda idag en relativt stor mängd av av allt spannmål som produceras till biobränsleproduktion. Exempelvis används en tredjedel av USAs majsskörd till att göra etanol och hälften av all vegetabislisk olja i EU till att göra biodiesel. I veckan läckte delar av en hemlig rapport (se här och här) från Världsbanken ut som pekar ut biodrivmedelsatsningarna som den huvudsakliga anledningen till de stigande spannmålspriserna.

Värt att nämna är att trots den stora mängd av majs och olja som idag går till biodrivmedel utgör de bara ett fåtal procent av den totala mängden drivmedel som förbrukas i respektive region.

Om vi istället fokuserar på hur matens produktionskostnad direkt påverkas av det stigande oljepriset är det ett antal olika saker som spelar in. Några exempel:

 • Drivmedel till jordbruksmaskiner blir dyrare
 • Priset på bekämpningsmedel och andra kemikalier som används inom jordbruker stiger
 • Priset på handelsgödsel stiger
 • Transportkostnader stiger

I de flesta leden av det moderna jordbruket används idag olja för att driva de processer som är nödvändiga för att producera maten. När oljan blir dyrare blir också produktionen dyrare.

Idag använder en normal familj i Sverige ungefär 13 procent av sin disponibla inkomst för att köpa mat. Om man tittar historiskt har maten förbrukat en betydligt större andel av inkomsterna. Det som möjliggjort minskningen är i stor utsträckning att produktiviteten i jordbrukssektorn ökat kraftigt som en följd av de moderna oljedrivna jordbruksmetoderna. Några förutspåelser inför framtiden:

 • Andelen av vår disponibla inkomst som går till mat kommer att öka vilket lämnar mindre utrymme för annan konsumtion
 • Andelen människor engagerade i jordbruk kommer att öka som en följd av att det blir relativt sett billigare med manuell arbetskraft jämfört med mekanisering
 • Ekologiskt kretsloppsjordbruk ökar som en följd av dyrare handelsgödsel
 • Vi äter mindre kött och mer vegetabilier i takt med att kött blir dyrare att producera (det går åt ungefär tio kg spannmål för att producera ett kg nötkött)
 • Vi äter mer av säsongens matvaror på grund av dyrare transporter

Jag tror själv inte på någon vidsträckt svält i västvärlden. Jag baserar den tron på att det finns så otroligt mycket fett (bokstavligen) att skära bort i matsektorn. Bara genom att äta mindre kött och bara äta så mycket som vi behöver för att vara välnärda kan matkonsumtionen i den rika världen minska dramatiskt. Sen väljer vi själva om vi ser denna omläggning av våra matvanor som något sunt och nyttigt, eller som en förlust av vår kära hamburgare.

Läs mer:
Eating fossil fuels
Growing food after peak oil
Why our food is so dependent on oil

2 Responses to “Oljan och samhället: Maten”

 1. Håller med om det mesta som du skriver. Det enda undantag jag ganska bestämt vill göra gäller följande påstående: ”Andelen människor engagerade i jordbruk kommer att öka som en följd av att det blir relativt sett billigare med manuell arbetskraft jämfört med mekanisering.”
  Detta är tyvärr inte korrekt (inte i Sverige i varje fall). Det som istället händer är att maskiner blir ytterligare ett snäpp större och dessutom ökar intresset för att rationalisera ytterligare. Språnget från manuell arbetskraft i äldre jordbruk, till det mekaniserade på moderna gårdar är så enormt att det inte finns någon väg baklänges.
  Även traktorer kan drivas bränslesnålare. Harvar kan göras ännu lite bredare. Datorer kan räkna ut hur man skall köra för minsta bränsleförbrukning etc. Det finns garanterat ingen maskin på ett modernt jordbruk som kommer att bytas mot manuell arbetskraft hur dyrt bränslet än blir. Det kommer även fortsättnigsvis att bli färre anställda.
  Jag har varit lantbrukare i drygt 15 år av mitt liv så jag tror mig veta hur det fungerar.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: