Vi måste byta ut våra drömmar

av jstenling

Den senaste tiden har jag reflekterat över på vilket sätt våra drömmar påverkar oss och vårt agerande. Jag menar då inte främst det vi drömmer när vi sover, utan våra mål i livet. Det finns lite olika aspekter av detta som är värda att belysa.

Lever vi våra egna drömmar?
Den första frågan vi kan ställa oss är i vilken utsträckning de drömmar vi försöker förverkliga verkligen är våra egna. Vi påverkas från barnsben av föräldrar och andra och val av t.ex. utbildningsväg, vänner och inte minst hur vi ser på världen är i högsta grad beroende av andra personer. Det finns alltid ett externt tryck på oss att leva upp till den bild som de omkring oss projicerar som den riktiga och rätta. Att leva sina egna drömmar kan ibland handla om att gå emot det som till exempel ens föräldrar tror på vilket kan vara svårt och prövande.

Drömmen om den materiella lyckan
Många drömmar kretsar kring att uppnå en viss materiell status. Det behöver inte vara något fel i det, att köpa ett hus eller en ny bil kan för många vara ett mål som man kämpar i åratal för att uppnå.

Ett exempel på hur djupt rotad tanken om materiellt välstånd som vägen till lycka är Lottovinsten. Kvällstidningarna slår upp stora reportage om arbetarfamiljen som vunnit storvinsten på lotto och vad de ska göra med pengarna. Det intressanta är att när man undersökt hur lyckliga dessa familjer är när det gått något år efter vinsten så visar det sig att de inte är lyckligare då än innan.

Jag tror risken är att så länge vi fokuserar på att lyckan går att finna i det materiella kommer det alltid att vara något nytt vi måste införskaffa för att bli lyckliga. Om inte annat går det alltid att uppgradera sina gamla drömmar och börja fantisera om köksrenoveringar, utbyggnader, platteve och så vidare. Men frågan är om livet verkligen ska bestå av materiell ackumulering eller om det finns en annan väg att gå?

Vi måste byta ut våra drömmar
Jag tror helt enkelt att här föreligger det ett grundläggande tankefel. Att lämna materialismen bakom sig när de grundläggande behoven är uppfyllda gör det möjligt att sätta upp nya mål som leder till en högre nivå av lycka. En lycka som inte är beroende av hur stor inkomst man har utan även hur väl man lyckas leva upp till att vara den människa man vill vara.

2 kommentarer to “Vi måste byta ut våra drömmar”

  1. Jättebra skrivet, jag håller helt med dig. Dags att folk lägger sina materiella önskemål åt sidan för stunden och istället ger sig tid att sitta ner och fundera på vad de egentligen behöver för att må bra eller bättre. Oftast pratar folk om hur lite tid de har och hur de önskar att de hade mer tid. Och att skaffa en platt-tv eller ett större hus eller en nyare bil – hur ska de hjälpa till att skaffa mer tid?

  2. Ett problem är att dom flesta bara räknar om dom har råd i pengar att investera i mer materiellt, inte om dom har TID så det räcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: