Att ta flyget till värmen gör en stor del av Sveriges befolkning varje år när vintermörkret är som värst. Även när vi ska resa hem till släkt och vänner inom landet är flyget ofta det bästa sättet att resa. Själv flyger jag till Luleå 4-5 gånger per år för att hälsa på familjen i Piteå och Boden. Dagens billiga flygresor möjliggörs av att flygbränslet är obeskattat och flygets negativa miljökonsekvenser externaliserats. Trots att flyget konsekvent varit det transportslag som gynnats mest när det gäller beskattning och miljö har flygbolagen svårt att få verksamheten att gå ihop. Med dagens oljepris står bränslet för så mycket som 40 procent av flygbolagens kostnader. Till och med Ryanair som har branschens lägsta kostnader spår endast ett nollresultat i år om bränslepriserna håller sig på nuvarande nivå.
Flygbolagen har inte fullt ut kompenserat sig för sina ökade kostnader genom att höja biljettpriserna, men förr eller senare kommer de att tvingas göra detta för att inte gå i konkurs. De högre priserna kommer att minska flygandet vilket bolagen förstås vill undvika så långt det är möjligt.
Det är få branscher som så direkt påverkas av priset på olja. Sannolikt kommer vi att se ett antal konkurser inom de närmsta åren och helt säkert kommer priset på flygresor att stiga dramatiskt.
Eftersom det inte finns något substitut för flygfotogen som används idag ser det också mörkt ut för bolagen att byta till någon annan typ av bränsle. Merparten av alla inrikes transporter kommer att flytta till tåg, buss eller bil. Det folkliga charterresandet kommer att minska och kanske får vi åter se passagerarfärjor som trafikerar Atlanten.
Lär mer:
Oljan får flyget att störta
Krisen för flyget allt värre
Lågprisflyget blöder
Oljepriset kan sänka SAS