Lev enklare: Tänket

av jstenling

image Det här inlägget handlar om den femte och sista delen av Giséla Lindes bok Lev enklare – Idéer för en hållbar livsstil: Tänket

Mina tidigare inlägg om boken:
Lev enklare: Ett enklare liv – varför det?
Lev enklare: Måste-borde-vill – en livsinventering
Lev enklare: Tingen
Lev enklare: Tiden

För att göra det tydligare vad som är mina kommentarer har jag i detta inlägg kursiverat dem.

Energi och balans för livet
I det här kapitlet skriver Gisela om att det inte är konstigt att vi dräneras på energi när vi lever våra standardiserade, plastiga liv. Liv är energi, om den inte flödar som den ska känner vi oss trötta. Att så många går omkring och är ständigt trötta är ett tecken på att något inte står rätt till med sättet vi lever våra liv. Cicci Lyckow Bäckman berättar om att det är viktigt att ha kontakt med sin kraft. "När jag har kontakt mellan huvudet och kroppen, är sann mot mig själv så att jag vet vad jag tycker och vill på riktigt, och samtidigt står med fötterna på jorden och är medveten om att jag är en del av ett större sammanhang, då har jag kontakt."

Linde skriver att ett sätt att ta hand om sin energi är att vårda balansen i livet. Med Ayurveda kan man identifiera vilken typ av person man är och med hjälp av det finna balans.

Gisela tycker att vi ska omvärdera livets "borde" såsom sova ordentligt, motionera och äta rätt och istället kalla dessa handlingar gåvor till sig själv. Hon sammanfattar kapitlet med att det kanske egentligen handlar om att hitta sitt eget lagom. Att hitta sin egen balans.

Jag är själv inte speciellt inläst på varken Ayurveda eller österländsk traditionell medicin. Det blir lite väl mycket sånt i det här kapitlet vilket gör att jag har svårt att ta till mig budskapet. Slutsatsen kan jag dock stämma in i, att det handlar om att hitta sin egen balans. Att skala bort det som tar energi och lägga till det som ger energi. Men att bara hitta fem saker att skala bort behöver inte vara helt lätt om man fortfarande kör på autopiloten i vardagen.

Näring ur vardagen
Gisela börjar kapitlet med att citera Rik på riktigt: "Det är i vardagen vi kan bli rika på riktigt genom att finna tillräckligt med mening, kärlek, glädje och frid. Det är vardagen vi behöver ha makt över om vi själva vill styra våra liv."

Vi behöver sätta på oss reseglasögonen där vi går och står. Istället för att leta efter näring på semesterresan ska vi göra det i vardagen. Näringen finns omkring oss, men då gäller det att se sig omkring med öppna ögon för att upptäcka den, skriver Linde. Hon berättar hur hon funnit näring i ett eget nätverk som träffas varje år och hur det goda samtalet kan vara riktig näring för själen. Även kroppen kan få näring av massage, motion, osv.

I det här kapitlet håller jag med om det mesta som Gisela skriver. Att finna en närande vardag tror jag är otroligt viktigt för att leva ett hållbart liv. Både kropp och själ måste få sin beskärda del och det som är viktigt är att hitta de aktiviteter som passar för att just jag ska må bra.

Leva kreativt
Att hitta det som ger en flow är viktigt för att leva kreativt. Om vi ständigt använder vår kraft och kreativitet på ett styrt sätt kommer det i längden att sätta sina spår. Vi tappar kontakten med vår kärna. Det gäller att ge plats för det nya och oprövade. Linde beskriver Eva Sanners sjustegsmetod till skapandets kretslopp.

Att våga skapa själv är ett måste för att nå ett kreativare liv. Vi måste inte vara fullfjädrade, inspirerade konstnärer för att kunna skapa. Det handlar om att tillåta sig själv att börja skapa, sen blir det var det blir.

Det är inte helt lätt att tillåta sig själv att vara kreativ. De flesta har ett visst mått av kreativitet inom sin profession, men att fritt skapa något på egen hand är inte lika enkelt. Jag känner igen mig i detta från mitt arbete med den här bloggen. Det är lätt att censurera sig själv och tycka att en text inte är tillräckligt bra eller att oroa sig för vad andra ska tycka om det jag skriver.

Sann mot dig själv – att hitta sin grej
I det här kapitlet skriver Linde om vikten av att hitta och uttrycka sitt äkta och autentiska jag. Om vi inte är oss själva kommer vi ständigt att vara på jakt efter ett surrogat, oftast ett som går att köpa i en affär.

Att hitta sin livsuppgift är viktigt för när du väl har gjort det kommer du att kunna fokusera på det som är viktigt i ditt liv mycket enklare. Vad får dina ögon att stråla? Vad fyller dig med energi och glädje? Vilka värderinger vill du leva efter i ditt liv?

Det viktigaste i det här kapitlet tycker jag är att faktiskt fundera på i hur stor utsträckning du inte lever som dig själv. Om man inte är sig själv är det väldigt lätt att kompromissa för mycket med sig själv, sina värderingar och vad man ställer upp på. Genom att ha en klar och tydlig bild av vad det innebär att vara JAG är det enklare att sortera och gallra i allt som händer i livet.

Tankens kraft
Det sista kapitlet handlar om tankens kraft. Linde skriver om boken The Secret av Rhonda Byrne. Den handlar ungefär om att det vi tänker och fokuserar på får vi mer av. Gisela beskriver hur hon provar metoden genom att sluta fokusera på sin trötthet. Genom att först sluta tala om den med andra och sedan sluta tänka på den går hon från att vara dödstrött till nästan euforiskt pigg.

Gisela intervjuar Mikael Stjernvall som trots en cp-skada vunnit medaljer i paralympics och vars liv är en lång framgångsaga. Det handlar om att inte begränsa sig själv, menar Mikael Stjernvall. Vi kan alltid lära oss något nytt, om vi bara tillåter oss att göra det.

"Det låter flummigt: skulle tankens kraft vara den stora nyckeln till skapande och förändring? Ja, än sen?", skriver Linde.

Det här kapitlet handlar i princip om hur positivt tänkande och visualisering är nyckeln till framgång. Jag tror inte man behöver tro på de kvantmekaniska förklaringarna som presenteras i The Secret, men helt klart är en positiv i
nställning till saker och ting otroligt nyttig. Jag tror också att vi är vår störste kritiker i mycket vilket hämmar och hindrar oss från att prova nya saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: